Gadafijev ministar  stao na čelo saveta pobunjenika

Izvor: Blic, 07.Mar.2011, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijev ministar stao na čelo saveta pobunjenika

Nacionalni savet Libije, koji su u subotu osnovali predstavnici oblasti pod kontrolom pobunjenika koji se bore protiv vlasti Moamera el Gadafija, proglasio se jedinim legitimnim predstavnikom zemlje i njenog naroda putem saopštenja koje je dao vođa organizacije Mustafa Abdel Džalil, bivši libijski ministar pravosuđa. Iz Pariza je juče stigla podrška ovom političkom pandanu Gadafija, pošto je Francuska pozdravila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osnivanje saveta.

„Garantujemo podršku principima koji su motivisali njegovo stvaranje, kao i ciljevima koje je sebi postavio”, rekao je Bernar Valero, portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova. Alen Žipe, novopostavljeni šef diplomatije te zemlje, izjavio je tokom posete Egiptu da Evropa i Francuska ne mogu da dozvole „kriminalno ludilo" libijskog vođe u obračunu sa pobunjenicima.

Osnivanje ovog saveta nije ostavilo preterani utisak na Gadafija, čiji su borbeni helikopteri otvarali vatru na pobunjeničke snage koje su napredovale na zapad ka Tripoliju duž mediteranske obale, dok su kopnene snage lojalne libijskom vođi vodile jake borbe sa suprotnim taborom. Opozicione snage krenule su prvi put krajem prošle nedelje sa istočne polovine zemlje koja je u njihovim rukama, i nastavili da se kreću zapadno ka Tripoliju. Na tom putu ostvarili su kontrolu nad dve važne naftne luke u Bregi i Ras Lanufu, i nastavili da napreduju ka zapadu, gde ih je presrela vatra iz helikoptera i gde su se sukobili sa kopnenim snagama.

Zarobljeni britanski

specijalci iz SAS-a

Visoki britanski zvaničnici i opozicioni lideri u Libiji započeli su juče pregovore kako bi se obezbedilo puštanje osmorice pripadnika britanske specijalne jedinice SAS, koje su uhvatile opozicione snage, preneo je Si-En-En. Prema pisanju „Sandej tajmsa”, pobunjenici su odveli vojnike SAS-a u Bengazi, najveći grad koji je u rukama opozicije, gde su ih zatvorili, a sa njima je bio i britanski diplomata zadužen za uspostavljanje veza sa protivnicima Gadafija. Međutim, SAS-ova akcija je očigledno razbesnela pobunjenike.

Žestoke kopnene borbe vodile su se oko frontalne linije između dva grada udaljenih oko 50 kilometara, Ras Lanufa i Bin Džavada na zapadu. Asošijeted pres je javio da su Gadafijeve pristalice ponovo preuzele Bin Džavad, udaljen oko 160 kilometara istočno od Gadafijevog rodnog grada i uporišta u Sirtu, što bi se moglo pokazati kao odlučna bitka.

U Tripoliju, gradu sa dva miliona stanovnika, koji se čvrsto nalazi u Gadafijevim rukama, stanovnici su se probudili pre zore usled prasaka neobično teške i istrajne pucnjave koja je trajala najmanje dva sata. Pucnjava se čula i oko raštrkanog vojnog logora Bab al Azizija u kome Gadafi živi, usled čega su se pojavile spekulacije da je možda došlo i do neke vrste unutrašnje borbe u okviru snaga koje brane libijskog vođu, unutar vojnih baraka.

Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, odlučila je da pošalje u Libiju međunarodnu misiju visokog nivoa kako bi ustanovila činjenice u vezi sa nasiljem do kojeg je došlo u ovoj severnoafričkoj zemlji nakon izbijanja pobune protiv Gadafija.

Srpski državljani evakuisani iz Sirta

U pravcu Tripolija, a potom i Srbije, juče je krenulo sedmoro srpskih državljana koji su boravili u kampu bosanske građevinske firme „Hidrogradnja”.

Oni su zajedno sa 70 radnika te firme smešteni u tri autobusa krenuli u prepodnevnim satima na put dug oko 450 kilometara, a do zaključenja ovog broja „Blica” nije bilo podataka da li su stigli u libijsku prestonicu odakle treba da avionom krenu za Sarajevo. Zoran Perković, šef kriznog štaba u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, kazao je za naš list da putovanje od Sirta do Tripolija nosi rizik, ali da više nije moglo da se čeka na evakuaciju ovih ljudi. „Normalno taj put traje do šest sati, ali sada tamo ima puno kontrolnih punktova. Oni su svi dobro i zdravo i ako uspeju da stignu u Tripoli do večeri, krenuće odmah avionom, u protivnom - prespavaće u kampu 'Hidrogradnje’ u prestonici i poći ujutru”, naveo je Perković. Semin Mašić, direktor „Hidrogradnje”, rekao je za „Blic” da je avion koji je trebalo da evakuiše državljane BiH i Srbije imao dozvolu za sletanje u Tripoli, ali ne i plaćeno reosiguranje za poletanje, a da je firma radila juče na rešenju tog problema.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Pariz

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.