Gadafi neće predati vlast!

Izvor: S media, 22.Feb.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi neće predati vlast!

Moamer Gadafi neće napustiti Libiju niti će predati vlast, rekao je danas bivši šef protokola libijskog lidera Nuri al-Mismari, dok se na ulicama libijskih gradova nastavlja krvoproliće i razbojništvo. Svako ko ostane na ulici biće ubijen, upozoravaju snage lojalne Gadafiju!

- Ne postoji niko jači od naroda, ali on neće otići iz Libije, neće sići sa vlasti, izjavio je Al-Mismari, koji je u ponedeljak podneo ostavku na mesto šefa državnog protokola, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nakon što je skoro 40 godina bio na Gadafijevoj strani.

Gadafi se prošle noći na kratko pojavio na državnoj televiziji da bi potvrdio da je i dalje u Tripoliju, demantujući navode da je otputovao u Venecuelu.

Nemačka preti sankcijama Libiji!!

Neizvesno poletanje aviona za Tripoli!

Ambasador Libije u SAD Ali Audžali otvoreno je danas pozvao Gadafija da okonča “diktatorski režim” i siđe sa vlasti da bi sprečio dalje krvoproliće.

Audžali je za američku televiziju Ej-Bi-Si rekao da on više ne predstavlja vladu svoje zemlje, pozivajući Vašington da se snažno zauzme za odbranu libijskog naroda i dodajući da je vreme da se otarase Gadafijeve vlade.

Al-Mismari je u intervjuu za agenciju Rojters rekao da je čuo da Gadafi pokušava da započne pregovore sa plemenskim starešinama kako bi smirio situaciju, ali da posle tolikih nereda i žrtava veruje da je prekasno za takvu inicijativu.

Prema njegovom mišljenju, namera demonstranata da svrgnu Gadafija verovatno će rezultirati daljim krvavim sukobima, ali će na kraju narod pobediti.

On sumnja da će nasilje eskalirati do građanskog rata i da će se Libijci međusobno sukobljavati, jer se narod bori za ljudska prava, a ne zbog podele zemlje.

Al-Mismari je pritvoren u Francuskoj, gde je otputovao zbog operacije srca, u novembru, na zahtev libijske vlade, koja ga traži zbog pronevere, ali on kaže da nije otpušten i da je ostao u kontaktu sa Gadafijevom administracijom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava saopštile su da je broj žrtava demonstracija najmanje 233, dok opozicione grupe tvrde da ih ima mnogo više.

Prema rečima Mohameda Alija iz opozicione grupe Libijski front spasa, stanovnici Tripolija kažu da su ulice pojedinih četvrti libijske prestonice prekrivene telima demonstranata koje su ubile snage bezbednosti.

Stanovnici glavnog grada odlaze kućama posle upozorenja snaga lojalnih Gadafiju da će svako ko ostane na ulici biti ubijen, preneo je AP.

Nekoliko stotina Egipćana je, ukrcano na traktore i kamione, pobeglo danas iz Libije, koju je, prema njihovim rečima, zahvatio talas ubistava i razbojništva.

Neki od njih su izjavili Rojtersu da su u gradovima i na putevima zavladale naoružane siledžije koje pljačkaju i pucaju na stanovnike.

U Libiji živi oko 1,5 miliona Egipćana, a Kairo je danas dobio odobrenje da pošalje dva vojna aviona za evakuaciju stanovništva.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Gadafi neće predati vlast, kaže njegov bivši pomoćnik

Izvor: Politika, 22.Feb.2011

TRIPOLI – Moamer Gadafi neće napustiti Libiju niti će predati vlast, rekao je danas bivši šef protokola libijskog lidera Nuri al-Mismari, dok se na ulicama libijskih gradova nastavlja krvoproliće i razbojništvo..."Ne postoji niko jači od naroda, ali on neće otići iz Libije, neće sići sa...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.