Gadafi finansirao Hajdera

Izvor: Politika, 03.Avg.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi finansirao Hajdera

Austrija se suočava sa najvećom finansijskom aferom u minulih šest i po decenija, a njeni akteri su mahom visoki funkcioneri ekstremne desnice

Sudeći prema dokazima i indicijama, kojih je iz sata u sat sve više, Austrija se suočava sa najvećom finansijsko-korupcionaškom aferom u minulih šest i po decenija. Čelni funkcioneri Slobodarske stranke i iz nje otcepljenog Pokreta za budućnost Austrije sumnjiče se da su od 1993. godine nizom nezakonitih radnji – od prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državnih nekretnina, dokapitalizacije i potonje (pre)prodaje akcija Hipo-Alpe-Adrija banke, do ilegalne trgovine oružjem i naftaškog poslovanja – stekli profit od najmanje 120 miliona evra.

Prema smelijim procenama istražnih organa, šteta bi mogla da premaši sumu od pola milijarde evra.

Lista osumnjičenih aktera obuhvata mahom visoke državne i pokrajinske funkcionere dve pomenute stranke. Od predsednika Računskog suda (najviša ustanova za kontrolu državnih finansija) Jozefa Mozera, do bivšeg ministra finansija Karla Hajnca Grasera. Kao „arhitekta” sistema ilegalnog finansiranja pominje se preminuli vođa austrijskih ultradesničara Jerg Hajder. Brojni svedoci su izjavili da je Hajder živeo u strahu da bi stranka mogla da zapadne u finansijske teškoće – zbog lošeg poslovanja, ili ako joj država uskrati subvencije zbog ekstremno desnog poimanja – pa je početkom devedesetih godina prošlog veka naložio formiranje sistema posredničkih preduzeća, čiji bi se profit pretakao u partijske tajne fondove.

Bečki nedeljnik „Profil“ citira neimenovanog savetnika Jerga Hajdera: „U početku su to bile takozvane donacije iz inostranstva... Gadafi (libijski šef države Moamer el Gadafi) nam je preko kurira dostavljao po 150.000 do 200.000 dolara, u plastičnom pakovanju... Novac smo, potom, menjali u bankama širom Austrije, u tranšama od tri do sedam hiljada dolara.”

Od 2000. godine, kada su Hajderovi slobodari formirali koalicionu vladu sa narodnjacima, sistem se oteo kontroli. Inertni istražni organi (kada je reč o sumnjama u kršenje zakona od strane visokih političara) prionuli su na posao tek kada je bavarska policija pokrenula istragu o nezakonitim finansijskim malverzacijama u vezi sa prodajom akcija Hipo-Alpe-Adrija banke bavarskom špekulantu Tilu Berlinu. Uz „Hipo aferu” pojavio se i „Buvog skandal”. Uz blagoslov nekadašnjeg Hajderovog ministra finansija Karla Hajnca Grasera, prodate su stotine nekretnina iz poseda Republike po petparačkim cenama. Razlika do tržišne cene uplaćivana je na stranačke račune i, pretpostavlja se, na privatne račune nekolicine Hajderovih funkcionera.

Dve pomenute afere, ali i niz nepoznatih afera povezuje tek otkrivena „afera dvanaest prljavih računa“. Istražitelji su u ličnom dnevniku osumnjičenog Hajderovog funkcionera Valtera Majšbergera pronašli navode o ilegalnim partijskim fondovima. U dvanaest banaka Lihtenštajna i Švajcarske Hajder je deponirao oko 45 miliona evra – navodno, donacije libijskog vođe revolucije Moamera el Gadafija. Pride, i petnaest miliona dolara – donacije nekadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina. Međutim, nije to učinio u svrhu ličnog bogaćenja – opunomoćeni da raspolažu bili su čelnici njegove stranke.

U međuvremenu, pronađeno je pet miliona evra, tvrde austrijski istražitelji, a potvrđuje i ministar pravosuđa Klaudija Bandion-Ortner. Istražni organi Lihtenštajna, istini na volju, ističu da onde nema računa na ime Hajdera, što odgovara istini – računi nisu otvoreni na ime bivšeg šefa ultradesničara.

Austrijsko pravosuđe, dakle, traga za ostatkom novca. Kao i sama stranka. Kurt i Uve Šojh, finansijski savetnici Hajdera, izjavili su pred istražnim organima da nemaju informacije o novcu. Ali, snimljen je njihov razgovor prilikom jedne posete Hajderovoj udovici: „Klaudija, gde je lova?”.

Važnije od novca, posmatrano iz ugla istrage, jeste odgovor na pitanje – kakve su usluge plaćali Gadafi i Sadam Husein? Pretpostavlja se da je o ilegalnom izvozu austrijskog oružja na Bliski istok reč.

Miloš Kazimirović

objavljeno: 04/08/2010
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.