G7: Smatramo da samo političko rešenje može da osigura stabilnost u Libiji

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2019, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G7: Smatramo da samo političko rešenje može da osigura stabilnost u Libiji

Završno saopštenje učesnika samita „velike sedmorke“ u francuskom Bijaricu stalo je na jedan list hartije i posvećeno je pitanjima trgovine, iranskog nuklearnog programa, kao i situaciji u Ukrajini, Iranu, Libiji i Hongkongu.
Prva tačka u saopštenju su trgovinska pitanja. „Velika sedmorka“ se zalaže za principe otvorene i pravedne međunarodne trgovine, kao i za stabilnost svetske ekonomije, navedeno je u dokumentu. Zemlje G7 nameravaju da utiču na reformu Svetske trgovinske organizacije, sa ciljem da ona postane efikasnija u oblasti zaštite intelektualne svojine i da brže rešava nesuglasice i iskoreni „nepoštenu praksu“. G7 je zatražio od ministara finansija zemalja „velike sedmorke“ (Nemačka, Francuska, SAD, Japan, Kanada, Italija i Velika Britanija) da prate situaciju u svetskoj ekonomiji. G7 se obavezuje da postigne saglasnost 2020. godine, kako bi olakšao regulatorne barijere i modernizovao međunarodnu poresku politiku u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Iranski nuklearni program je druga tačka u saopštenju. „Potpuno smo saglasni u vezi sa dva cilja: da se ne dopusti da Iran ima nuklearno oružje, kao i da se doprinese miru i stabilnosti u regionu“, navele su članice G7. Na trećem mestu u dokumentu je situacija u Ukrajini. U vezi sa tim pitanjem navedeno je da Francuska i Nemačka nameravaju da organizuju susret u „normandijskom formatu“ tokom narednih nekoliko sedmica. Četvrta tema završnog dokumenta G7 je Libija. Lideri „velike sedmorke“ podržavaju primirje u toj zemlji, koje će omogućiti da se uspostavi trajni prekid vatre. „Smatramo da samo političko rešenje može da osigura stabilnost u Libiji“, napisano je u dokumentu. Navedeno je da lideri G7 očekuju „dobro pripremljenu međunarodnu konferenciju, u kojoj će učestvovati sve strane i regionalni igrači koji učestvuju u sukobu“. Poslednja tačka u saopštenju je situacija u Hongkongu. Autori završnog dokumenta pozivaju da se izbegne nasilje i ističu važnost deklaracije Velike Britanije i Kine iz 1984. godine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.