Foks: Gadafi, predaj se, ili ćemo te ubiti

Izvor: Blic, 27.Apr.2011, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Foks: Gadafi, predaj se, ili ćemo te ubiti

LONDON - Britanski ministar odbrane Lijam Foks sastao se juče s američkim vojnim liderima kako bi zajedno sastavili konačni plan kojim će zadati završni udarac libijskom pukovniku Gadafiju.

Pre nego što je poleteo za Vašington, Foks je upozorio diktatora i njegove komandante da se predaju jer će u protivnom biti ubijeni.

- Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << režim nastavi da vodi rat protiv svog naroda, oni koji učestvuju u tom komandno-kontrolnom lancu moraju da shvate da ih smatramo legitimnim ciljem. Oni koji kontrolišu aktivnosti režima protiv vlastitog naroda moraće da se suoče s opasnošću od napada NATO. Pukovnik Gadafi stoji na putu miroljubivog razrešenja situacije u Libiji - izjavio je on.

Na današnjem samitu dr Foks i general ser Dejvid Ričards, načelnik Generalštaba, razgovaraće sa zvaničnicima Pentagona, pre svega s Robertom Gejtsom, ministrom odbrane, i admiralom Majkom Malenom, načelnikom Združenog štaba oružanih snaga SAD.

Oni će razmotriti mogućnost znatnog proširenja dijapazona ciljeva koje će gađati avijacija NATO i bespilotne letelice, a u te ciljeve možda će biti uključeni i funkcioneri libijskog režima.

Ovaj susret se održava nakon što su, juče rano ujutru, avioni Alijanse sravnili sa zemljom Gadafijev kompleks u Tripoliju. Britanski vojni izvori su rekli da ne znaju da li se libijski vođa nalazio u tom objektu, ali su jasno stavili do znanja da su spremni da ga ubiju da bi zaštitili civile.

Zapadni vojni zvaničnici veruju da je Gadafi proteklih dana pretrpeo znatne gubitke i žele da „iskoriste priliku koja im se ukazala” i najzad ga prisile da preda vlast.

Iz izvora bliskih samitu saznaje se da će se danas podrobnije razmotriti „preciznije gađanje ciljeva” bespilotnim letelicama. Dva američka bespilotna aparata tipa „predator”, koji su korišćeni za ubijanje terorista Al Kaide u Avganistanu, trenutno aktivno deluju u Libiji.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.