Erdogan predložio parlamentu da produži rok za slanje trupa u Libiju

Izvor: B92, 24.Nov.2023, 22:10

Erdogan predložio parlamentu da produži rok za slanje trupa u Libiju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je parlamentu da produži rok važenja dozvole za slanje oružanih snaga te zemlje u Libiju za 24 meseca.

"Nastavak prekida vatre i procesa političkog dijaloga u Libiji, kao i uspostavljanje mira i stabilnosti kao rezultat ovog procesa, od velikog su značaja za Tursku", navodi se u predlogu koji je potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turski lider, prenela je turska nacionalna televizija TRT.

Turski parlament je prvi put odobrio slanje trupa u Libiju na godinu dana u januaru 2020, a mandat trupa se periodično produžava.

"Pretnje koje dolaze iz Libije i dalje su rizik za Tursku i ceo region. U slučaju nastavka napada na legitimnu vladu, interesi Turske u mediteranskom basenu i severnoj Africi biće negativno pogođeni“, ističe se u predlogu.

Kako se navodi, sprečavanje nastavka sukoba ima značaj za obezbeđivanje završetka vojnih i političkih pregovora koji se vode pod okriljem UN. Libiju razdiru građanski rat i nestabilnost od svrgavanja dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.