Čitulje za Gadafija u CG i Srbiji

Izvor: B92, 22.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitulje za Gadafija u CG i Srbiji

Podgorica; Tripoli -- U podgoričkom listu Vijesti objavljena čitulja povodom smrti libijskog vođe Moamera Gadafija, naslovljena "Poslednji pozdrav pukovniku". Slično i u Novostima.

"U našim srcima uvek ćeš ostati brat-vođa i kralj. Neka tvoja duša počiva u carstvu nebeskom, a ime odjekuje hodnicima budućnosti", navodi se u čitulji koju su potpisale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri osobe iz Nikšića.

Slična čitulja pojavila se i u "Večernjim novostima". Kao potpisnici čitulje sa naslovom Poslednji pozdrav pukovniku, nalaze se Vuk, Marko, Peđa, Aca, Cvele, Teo, Ivan, Milanče.

Krvavo telo ubijenog dugogodišnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija izloženo je u hladnjaku tržnog centra u Misrati, dok vlasti razmišljaju šta da urade sa njim, javila je agencija AP.

Žitelji Misrate u dugačkim redovima su čekali da vide Gadafijevo telo, koje se nalazi na madracu na dnu ispražnjenog hladnjaka u lokalnom tržnom centru.

Muškarci, žene i deca su se slikali pored tela, a čuvari su čak organizovali posebne posete za porodice i pojedince, preneo je AP.

Pojedini žitelji su izjavljivali: "Želimo da vidimo psa".

Gadafijevo telo je otkriveno do pojasa, njegov torzo i ruke su krvavi, a vide se prostrelne rane na grudima, stomaku i sa leve strane u predelu srca.

Na novom video snimku postavljenom na Fejsbuku mogu se videti borci nove libijske vlasti kako vuku konfuznog Gadafija na brdo prema njihovim vozilima, nakon što su ga zarobili, manje od sat vremena pre nego što je preminuo, navodi američka agencija.

Jedan mlađi čovek viče:"Moamere, ti psu!", dok njihov bivši lider briše krv koja mu curi s leve strane glave, vrata i ramena.

Gadafi zatim pokazuje mladiću da bude strpljiv i kaže: "Šta se dešava?"

Potom se može videti mladi borac kako nosi čizmu i viče:"Ovo je Moamerova čizma! Ovo je Moamerova čizma! Pobeda! Pobeda!"

Rojters navodi da je još uvek otvoreno pitanje kako je tačno umro svrgnuti libijski vođa, a razgovori vođeni odvojeno sa raznim očevicima pomažu da se dobije bar neka slika Gadafijevih poslednjih časova.

Gadafi je bio živ kada je uhvaćen i govorio je, lica poprskanog krvlju, "Bože zabrani ovo", "Razlikujete li dobro od lošeg?".

"Zarobili su ga živog i dok su ga odvodili, tukli su ga, a zatim ubili", rekao je Rojtersu viši izvor libijskog Nacionalnog prelaznog saveta što je u suprotnosti sa saopštenjem predsednika prelazne libijske vlade Mahmuda Džibrila, prema kome je Gadafi podlegao povredama od zadobijenog metka u glavu u unakrsnoj vatri između boraca nove libijske vlasti i njegovih pristalica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čitulja za Gadafija u podgoričkim novinama

Izvor: Mondo, 22.Okt.2011

U podgoričkom dnevnom listu "Vijesti" danas je objavljena čitulja povodom smrti libijskog vođe Moamera Gadafija, naslovljena "Poslednji pozdrav pukovniku".

Nastavak na Mondo...

ZBOGOM, KRALJU KRALJEVA

Izvor: Kurir, 23.Okt.2011, 08:13

BEOGRAD - Poslednji pozdrav pukovniku. Libijci organizuju ture za građane koji žele da vide telo bivšeg lidera u šoping centru u Misrati, a Srbi i Crnogorci se od velikog vođe opraštaju čituljama u novinama...BEOGRAD - Poslednji pozdrav pukovniku...Libijci organizuju ture za građane koji žele...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.