Bombardovanje libijske televizije po srpskom scenariju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombardovanje libijske televizije po "srpskom" scenariju

Bombardovanje televizijskih predajnika u Tripoliju nije prvi NATO napad na televizijske instalacije, podseća američka agencija AP, navodeći da je tokom bombardovanja Srbije 1999. godine gađana državna televizija u Beogradu i da je tada poginulo 16 zaposlenih.

Tada je NATO opravdavao napad govoreći da ova televizija podstiče nasilje i da je glavno sredstvo propagande Slobodana Miloševića, a pre dva dana se pravdao na sličan način, ističe AP, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je libijska televizija gađana, jer je Moamer Gadafi koristi za "podsticanje nasilja".

Samo dan pošto je NATO bombardovao tri predajnika libijske državne televizije u Tripoliju, portparol operativnog štaba NATO u Napulju izjavio je da je Alijansa imala uvid u izveštaje o žrtvama, ali da ne može da ih potvrdi, jer nema nikog na licu mesta.

Ovaj portparol, koji ne može biti imenovan zbog važećih restrikcija, precizirao je da je libijska vlada u nekoliko navrata tvrdila da u NATO bombardovanjima ginu civili, ali u većini slučajeva se ispostavilo da su ti navodi lažni.

Direktor libijske televizije na engleskom jeziku, Kaled Bazelija, rekao je novinarima u Tripoliju da su u NATO bombardovanju poginula trojica novinara, a još 15 osoba je ranjeno.

"Mi nismo vojna meta. Mi nismo vojni komandanti i ne predstavljamo pretnju za civile", naglasio je Bazelija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas NATO bombardovanje libijske televizije u kojem je, prema podacima Tripolija, poginulo troje novinara, dok je 15 povređeno.

U saopštenju UNS-a podseća se da je Međunarodna federacija novinara još 2004. godine usvojila rezoluciju po kojoj mediji nisu vojni cilj.

"Novinari Srbije odbacuju opravdanje NATO da je libijska televizija 'podstrekavala nasilje protiv civila', podsećajući da je na sličan neprihvatljiv način NATO pravdao i bombardovanje Radio Televizije Srbije (RTS) u kojem je, 1999. godine, poginulo 16 medijskih radnika", navodi se u saopštenju.

UNS je podsetio da je međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel napad na RTS proglasio ratnim zločinom i pozvao Međunarodnu federaciju novinara da osudi bombardovanje libijske televizije.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.