Berluskoni u tajnoj poseti Gadafiju

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni u tajnoj poseti Gadafiju

Premijer Italije Slivio Berluskoni i ministri spoljnih poslova Španije i Švajcarske su u Tripoliju razgovarali sa vođom Libije Muamarom Gadafijem o oslobađanju švajcarskog privrednika Maksa Geldija, zadržanog u Libiji pre gotovo dve godine.

Sastanak je održan u šatoru, u dvorištu Gadafijeve rezidencije, saznala je agencija AFP iz jednog italijanskog izvora.

Odmah po dolasku, Berluskoni je otišao u Gadafijevu rezidenciju u društvu šefova diplomatija Španije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Švajcarske, Migela Anhela Moratinosa i Mišlen Kalmi-Rej.

Geldi se priprema da otputuje iz Libije koja je postigla sporazum sa Švajcarskom o rešavanju bilateralne krize, nastale hapšenjem pripadnika obezbeđenja Gadafijevog sina jula 2008. godine u Ženevi.

Tada su takođe na dva dana zadržani Gadafijev sin Hanibal i njegova supruga, osumnjičeni da su u hotelu tukli sobaricu.

Berluskoni, po italijanskom izvoru, večeras odlazi iz Tripolija, a prema glasinama iz Tripolija i Ženeva, s njime će otputovati Švajcarac Geldi.

Dok se zaoštravao diplomatski spor sa Švajcarskom, Libija je te godine uhapsila dvojicu švajcarskih privrednka, optuživši ih za kršenje propisa o boravku i poslovanju. Jedan od njih je februara ove godine oslobođen krivice i pušten, a drugi je u Libiji ostao do danas.

Libija je tokom spora ukidala vize državljanim Švajcarske, povukla novac iz švajcarskih banaka, obustavila isporuke nafte toj zemlji i smanjila broj avionskih linija.

Gadafi je maja ove godine izjavio da se Švajcarska ponaša kao kriminalna organizacija, da je umešana u pranje novca, ubistva i terorizam.

Švajcarska je odgovorila vršeći pritisak da se zabrani izdavanje viza za posete zvaničnika Libije Evropi, ali su je na odustajanje od toga prisilile Italija i druge evropske zemlje koje imaju jake privredne veze sa Libijom.

Agencija AP je javila da je Libija saopštila da joj je Švajcarska platila milion ipo dolara kao obestećenje za zlostavljanje pripadnika obezbeđenja Gadafijevog sina.

Prema sporazumu za rešenje krize, Švajcarska se izvinila za „nezakonito objavljivanja” fotografija Hanibla Gadafija. Švajcarske vlasti su saopštile da će pokrenuti krivičnu istragu kako bi se pronašli odgovorni i platila nadoknada.

Libija je zauzvrat pristala da prosledi zahev da Geldi na sudu bude oslobođen odgovornosti.

Obe starene su, prema kopiji sporazuma, pristale da se uspostavi „arbitražni sud” u n Nemačkoj.

Predstavnici nemačke i španske vlade su takođe potpislai sporazum.

Beta

objavljeno: 14/06/2010
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.