Izvor: Glas javnosti, 20.Maj.2011, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abdulkarim Naasa nepoželjan u Hrvatskoj

ZAGREB - Otpravnika poslova libijske ambasade u Zagrebu Abdulkarima Naasa Hrvatska će uskoro proglasiti nepoželjnim, piše Novi list.

Pozivajući se na diplomatske izvore, riječki list piše da je Naas ''prekršio diplomatski kodeks'' nedavnim izjavama u novinskom intervjuu, ali i time da ''predstavlja režim koji su definitivno osudile UN, dakle celi svet''.

Takođe, Hrvatska se poziva i na to da je Međunarodni krivični sud osumnjičio je libijskog lidera Moamera >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Gadafija i njegovog sina za ratne zločine.

"To je uobičajen, normalan sled. Otpravnik poslova neprimereno se ponašao u Hrvatskoj, a njegov predsednik, kojem je ostao veran, osumnjičen je za ratne zločine'', rekao je izvor, precizirajući da će odluka biti službeno objavljena ovih dana.

Krajem marta Naas je dao intervju zagrebačkom Večernjem listu, u kojem se oštro suprotstavio zvaničnoj hrvatskoj politici prema sukobu u Libiji.

''Žao mi je što je ministar inostranih poslova Gordan Jandroković u ime hrvatske Vlade dao legitimitet napadu na Libiju, jer su naše dve zemlje do izbijanja sukoba imale izvanredan privredni odnos. Vlada Hrvatske očigledno zaboravlja da veliki broj hrvatskih kompanija ima ugovore s Libijom i da je mnogo hrvatskih radnika radilo u Libiji'', rekao je Naas u tom intervjuu.

On je sugerisao da Gadafi Hrvatsku više ne smatra prijateljskom zemljom.

Odgovarajući na pitanje novinara o ponašanju bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je preispitivao podršku intervenciji u Libiji, Naas je odgovorio da je Mesić, ''za razliku od drugih, ostao dosledan i ostao prijatelj''.

Mesić je odbio da komentiraše najavljenu odluku hrvatske diplomatije.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.