Priznanje Nišvil festivala Sedmorici mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2021, 10:56

Priznanje Nišvil festivala "Sedmorici mladih"

Nagrada za životno delo koju Nišville jazz festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi "Sedmorica mladih", sastavu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno, saopštili su organizatori festivala.

Iako će kod najšire publike ostati upamćeni kao sigurno prvi SFRJ "show band", odnosno ansambl >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji podjednako uspešno izvodi veoma različite muzičke stilove, a čiji članovi pri tom poseduju i evidentan komičarski talenat, "Sedmorica mladih" su od početaka pa do prestanka rada, na ovim prostorima bili jedan od najuticajnijih promotera džeza i njemu srodnih stilova.

Ansambl "Sedmorica mladih" osnovan je 29. septembra 1959. godine.

Prvu postavu su činili Zoran Zarije Raković (truba), Ljubiša Milić (trombon), Vladislav Vasilić (klarinet), Nebojša Dančević (klavir), Milutin Vasović (gitara), Ljubiša Stošić (bas) i Branislav Todorović (bubnjevi).

Grupa je prvobitno nazvana "Beogradski diksilend ansambl" što je i bio stil u kojem su u početku isključivo delovali, a o čemu svedoči i postava karakteristična za diksilend sastave.

Prvu svirku su imali u Domu omladine "Jurica Ribar". i kao što je već rečeno njihova muzika se zasnivala prvenstveno na džezu i diksilendu.

Nastupali su širom zapadne Evrope Bili su prva estradna jugoslovenska grupa koje je imala turneju po Sovjetskom Savezu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Priznanje Nišvil festivala "Sedmorici mladih"

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2021

Nagrada za životno djelo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi "Sedmorica mladih", sastavu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno, saopštili su organizatori...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.