Poslednje veče Nišvila

Izvor: B92, 16.Avg.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje veče Nišvila

Niš je još večeras domaćin najveće smotre džeza u ovom delu Evrope. Poslednje večeri Nišvila, između ostalih, nastupiće i saksofonista Vejn Eskoferi, bosanska pevačica Amira Medunjanin, kao i argentinski Sotavento big bend.

Od klasičnog džeza, do džeza u kombinaciji sa fankom, popom, soulom i etno muzikom – sve je to bilo deo ovogodišnjeg Nišvila. Domaći i svetski džezeri smenjivali su se na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deset bina, a Nišvil je opravdao epitet jednog od najvećih evropskih festivala koji zadovoljava različite muzičke ukuse.

Prve festivalske večeri nastupili su su džez saksofonista i kompozitor Jovan Maljoković, kome je uručena nagrada za životno delo, zatim Vasil Petrov i Blagoevgrad Big Bend, Karmen Souza Bend, Vladimir Četkar Benda i Teksas Flud fit Gera.

Gosti druge večeri bili su britanski acid-jazz sastav Incognito, pijanista Monti Aleksandar, kolumbijski gitarista Snow Owl, egipatski Eftekasat, Vein trio iz Švajcarske i srpska grupa Ničim izazvan.

Publika je juče uživala u nastupu muzičara Marčela, a na programu Nišvila našli su se i Jazz Connection, Tammy Payne, kao i džez legenda Duško Gojković. Naročito vredan pomena svakako je bio i San Ra orkestar koji predvodi najstariji izvođač u istoriji festivala, 92-godišnji Maršal Alen.

Dušku Gojkoviću i u Maršalu Alenu uručene su nagrade Car Konstanin za doprinos razvoju džeza, odnosno nagrade Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim vrstama muzike na Festivalu džeza u Nišu.

“Ovo je treći put da sam ovde. Publika je zaista odlična... Ceo program je dobar”, izjavio je Gojković.

Završno veče biće obeleženo motivima izvornih pesama, a nastupiće Amira Medunjanin sa Bojanom Zulfikarpašićem i Nenadom Vasilićem.

"Pokušavamo da sačuvamo te stare pesme od zaborava u ovom vremenu kada se voma brzo živi. Sa Bojanom i Nenadom saradjujem već šest godina, i iako dolazimo iz različitih muzičkih svetova, dobro smo se spojili. Doneli smo u drugačijem svetlu pesme koje otkrivaju - Ko smo ustvari. Moj cilj je da se Balkan ne prepoznaje po belaju na Balkanu, već po muzici na Balkanu", rekla je Medunjanin.

Kakva je atmosfera vladala Nišvilom prethodnih večeri, možete videti u video prilogu i galeriji:

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.