Novi Sad: Izložba Taština malih razlika u Muzeju svaremene umetnosti

Izvor: BKTV News, 06.Apr.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Izložba "Taština malih razlika" u Muzeju svaremene umetnosti

Ono što publika u velikim svetskim centrima ima prilike da vidi svakodnevno, u petak uveče biće predstavljeno i u Novom Sadu, kaže Radovan Jokić. v.d. direktora MSUV.

Izložba "Taština malih razlika" dobitnika prestižne Tarnerove nagrade Grejsona Perija biće otvorena sutra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

Kustoskinja u Odeljenju za vizuelne umetnosti "British Council"-a u Londonu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Fej Blanšard rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da Peri zasniva svoj rad na ljudskom iskustvu.

"Radi u širokom spektru medija, uključujući crtež, keramiku i tapiserije koje i čine izložbu ''Taština malih razlika''. Nadam se da će publika u Srbiji uživati u Perijevim radovima", dodal je ona.

Nakon velikog uspeha "Nove religije" Dejmijana Hersta, izložbom dela Grejsona Perija, "British Council" nastavlja saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unapredio muzejske prakse i pospešio razmenu iskustava srpskih i stručnjaka iz Velike Britanije.

Direktorka "British Council"-a za Zapadni Balkan Kler Sirs istakla je da takve izložbe dovode novu publiku u muzej, ali i razvijaju nove veštine u kulturnim institucijama koje će pomoći uspostavljanju međunarodnih veza, dodavši da je to upravo i suština rada "British Council"-a.

Vršilac dužnosti direktora MSUV Radovan Jokić naglasio je da je "Grejson Peri veliki poklon za našu publiku".

Izložba "Taština malih razlika" sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Inspirisane ciklusom slika "Život razvratnika" Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. veka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela - od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći.

Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji - od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Podršku izložbi pružila je Pokrajinska vlada, a novinarima na konferenciji obratio se i sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodina Miroslav Štatkić i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je kazao da je velika čast što je Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021. prvi od pet gradova u kome će "Taština malih razlika" biti predstavljena.

Peri je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler.

"Taština malih razlika" sastoji se od šest tapiserija velikog formata, osam printova dela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta.

Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije "British Council"-a i kolekcije "Arts Council"-a kojom upravlja londonski "Southbank centar".

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kler Sirs: Hersta je u Novom Sadu videlo 34.000 ljudi, nadamo se da će ga Peri nadmašiti

Izvor: Blic, 06.Apr.2017

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu u petak uveče (20) svečano će biti otvorena izložba "Taština malih razlika" (The Vanity of Small Differences) britanskog umetnika Grejsona Perija koja će trajati do 20. maja...Izložba "Taština malih razlika" sastoji se od šest monumentalnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.