Vlasnik Trajala da ispuni obaveze

Izvor: B92, Beta, 02.Sep.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik Trajala da ispuni obaveze

Kruševac -- Agencija za privatizaciju dala je rok do kraja septembra vlasniku kruševačke Trajal korporacije, bugarskoj kompaniji Brikel EAR, da ispuni obaveze iz ugovora.

Obaveštenju o poslednjem naknadnom roku za izvršenje obaveza iz kupoprodajnog ugovora, Agencija je navela da predlozi Brikel EAR-a da se odlože investicije, izmeni struktura investicionog programa i da mu se odobri da proda 20 odsto imovine Trajala nisu prihvatljivi.

U Agencija ja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatražila od bugarske kompanije da dopuni zahtev za zalaganje imovine Trajala u korist Poreske uprave radi reprograma duga za poreze i doprinose.

Kako se navodi u Obaveštenju, Agencija za privatizaciju je 27. avgusta razmatrala da li je kupac postupio u skladu sa odlukama Agencije iz februara i maja ove godine i zaključila da to nije učinio, pa mu je dala poslednji rok od 30 dana da to učini.

Predsednik Samostalnog sindikata Trajala Milosav Vukojičić kazao je da su se te odluke Agencije odnosile na pre svega na investicione obaveze Brikela, koji se prilikom kupovine Trajala 2006. godine za 12 miliona evra obavezao da će u prvih pet godina u tu kruševačku fabriku uložiti više od 25 miliona evra.

"Do novembra ove godine, kada se navršava tri godine od kada su kupili fabriku, trebalo je da ulože 17 miliona evra, a prema mojim saznanjima do sada su investirali izmedju 1,8 i dva miliona evra", kazao je Vukojičić.

Prema njegovim rečima, fabrički odbor Samostalnog sindikata odlučio je da za 14. septembar zakaže štrajk zaposlenih zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora i sporazuma postignutog sa poslodavcem početkom jula, kada su radnici prošli put štrajkovali.

Kako je naveo, većina radnika nije dobila ni jedan deo julske plate iako je dogovoreno da isplate budu najkasnije 3. i 18. u mesecu za prethodni mesec, u fabrici se radi smanjenim kapacitetom, a radnicima nije isplaćen ni prevoz za dva meseca.

Generalni direktor Trajal korporacije Petar Krstev ranije je izjavio da je većinski vlasnik od Agencije za privatizaciju tražio da rok za obavezne investicije od 8,6 miliona evra, koliko je trebalo da se uloži u drugoj godini nakon privatizacije, bude produžen do kraja ove godine.

Bugarska kompanija je, kako je naveo, zatražila i da se obavezne investicije za treću, četvrtu i petu godinu od privatizacije smanje za 30 odsto, uz produžetak roka od godinu dana.

Zaposleni u Trajalu su u proteklih godinu dana više puta najavljivali i počinjali štrajk, a proizvodnja je u većini fabrika zbog nedostatka sirovina ili iskuljučenja struje nekoliko puta prekidana.

Trajal zapošljava 2.400 radnika i najmnogoljudnija je fabrika u Kruševcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.