Da li veštačenje potvrđuje optužnicu za slučaj FAM

Izvor: Politika, 18.Nov.2015, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li veštačenje potvrđuje optužnicu za slučaj FAM

Miroslav Mišković nije bio prisutan zbog bolesti a posle razdvajanja postupka, u sudnici nisu bili ni njegovi advokati, iako im je sud odobrio da prisustvuju

 U nastavku suđenja Milu Đuraškoviću, vlasniku „Nibens grupe” i ostalim optuženima za zloupotrebe u putarskim preduzećima i FAM „Kruševac”, sudsko veće Specijalnog suda pročitalo je nalaz sudskih veštaka. Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga” nije bio prisutan zbog bolesti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a posle razdvajanja postupka, u sudnici nisu bili ni njegovi advokati, iako im je sud odobrio da prisustvuju.

Nalaz veštaka koji je juče predstavljen pred sudskim većem odnosi se na poslovanje Fabrike maziva Kruševac. Na monitorima u sudnici u prisustvu veštaka Gradskog zavoda za veštačenje, prikazan je njihov nalaz na 150 strana, urađen u oktobru 2011. godine.

Zoran Ateljević, branilac Mila Đuraškovića ocenio je da je reč o najznačajnijem dokazu kada je reč o njegovom klijentu.

– Nalaz veštaka dokazuje da ono što tvrdi tužilaštvo nije tačno. Prikazuje kupoprodaju društvenog kapitala FAM. Veštaci su na pouzdan način utvrdili da je kupoprodajna cena bila 25.000.000 evra. Konstatovano je da je kupac uložio u preduzeće 7.300.000 evra. Kada se saberu ti brojevi dobijamo 32.300.000 evra. U optužnici piše da je pribavljena korist „Šer korporaciji” od 1.762.934.000 dinara. Da li neko može imati nameru da pribavi imovinsku korist, ako treba da uloži više nego što dobija – prokomentarisao je advokat Ateljević.

Veštaci se, dodao je advokat, nisu bavili pitanjem kakva je bila sudbina dva zajma, a PZP „Vranje” je oba duga vratio. Veštačenjem je utvrđeno da je višestruko povećan obim proizvodnje u FAM-u. Nije bilo umišljaja o protivpravnoj koristi, prihodi su povećani za 160 odsto, ukazao je branilac.

Ateljević je dodao da su veštaci utvrdili da je kredit FAM-a bio 21 milion evra.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Miroslav Mišković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.