Tačna satnica kraljevskog venčanja

Izvor: B92, 16.Apr.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tačna satnica kraljevskog venčanja

Da li će Kejt zakasniti kako bi držala svog princa u neizvesnost i kada počinje ceromonija – saznajte u tačnoj satnici kraljevskog venčanja koje će se održati 29. aprila.

Kejt Midlton je već izgovorila svoje sudbonosno „da" pre zatvaranja kapele za javnost kako bi ona mogla da uvežba proceduru iako je njen budući suprug, Vilijam, odsustvovao zbog dužnosti kao pilot-spasilac na ostrvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Anglisi.

Klarens haus je objavio da je njena rana poseta kapeli samo jedna od procedura pre velikog dana. Kejt će imati 4 deveruše, starosti od 3 do 8 godina, 2 paža i „kumu", sestru Pipu. Do venčanja će biti nekoliko proba.

Deveruše u 75-minutnoj ceremoniji će biti trogodišnje Vilijamove kumice Grejs van Katsem i Eliza Lopez, unuka vojvotkinje od Kornvela. Zatim lejdi Luiz Vindzor (7), ćerka grofa i grofice od Veseksa, i Margarita Armstrong-Džons (8), ćerka vikonta i vikontice Linli. Paževi su Tom Petifer (8), sin bivše Vilijamove dadilje Tigi Leg-Burk, i Bili Loter-Pinkerton (10), sin princezine lične sekretarice Džejmi Loter-Pinkerton.

Reporter El-Bi-Sija, Dan Fridman, je rekao da su zatvorili kapelu zbog privatne posete i da su učesnike uveli kroz zadnji ulaz. Takođe je najavljeno da će ceromonija biti prenošena zvučnicima za sve one koji će je posmatrati duž puta kuda će svita prolaziti. Oni će biti postavljeni i u centralnom Londonu i preko njih će se čuti trenutak kada par bude izgovorio svoje „Da". Zaveti će se pratiti i na velikom TV ekranu u Hajd parku i Trafalgar skveru. Obožavaoci će se smestiti u ulicama oko Bakingemske palate i Vestminstera.

Venčanje će početi i 3 dana ranije jer u to vreme počinju u kapelu da pristižu gosti. Predstavljen je i raspored sa satnicom u kome su prikazene sve obaveze mlade (koja napušta svoj hotel u tačno 11:51 pre podne), mladoženje i njihovih gostiju. Sada se spekuliše sa li će mlada zakasniti nekoliko minuta kako bi princa držala u neizvesnosti, kako nalaže tradicija.

Dok gosti budu stizali kolima, Kejt i Vilijam će se prevesti do Bakingemske palate u velikoj kočiji praćeni vojničkim maršom, vojnim orkestrom i konjičkim pukom. Za oko 1.900 gostiju je će biti potrebno neko vreme da se svi smeste na svoja mesta. Kardinali stižu u Kapelu u 8:15 i 9:45. Guverneri, premijeri zemalja u domenu, članovi diplomatskog kora i ostali uvaženi gosti, nagađe se da su među njima i Bekamovi, treba da stignu u Kapelu do 9:50. Pripadnici kraljevskih porodica, kojih je pozvano 40, treba da stignu u isto vreme kad i mladoženja.

„Kum", princ Hari, će stići u Kapelu 45 minuta pre početka ceremonije, praćen ostalim članovima kraljevske porodice. Neki od najbližih tronu: vojvoda od Jorka, princeza Beatris od Jorka, princeza Evgenija od Jorka, grof i grofica od Veseksa i kraljvska princeza i viceadmiral Timoti Lorens dolaze zajedno tačno dva minuta pre princa Čarlsa i vojvotkinje od Kornvela, u 10:40.

Kraljica i vojvoda od Edinburga dolaze 3 minuta nakon njih. Porodica Midlton stiže iz Goring hotela u kome će Kejt provesti svoju poslednju noć kao slobodna žena. Kejt i njen otac će stići sa tri minuta zakašnjena kako bi svi okupljeni mogli dobro da je osmotre. Sat vremena kasnije, kraljevska porodica će izaći na balkon Palate i pozdraviti hiljade okupljenih.

Tada će par posmatrati let Kraljevskg ratnog vazduhoplovstva i prvi put se pu javnosti kao supružnici.

Evo kako tačno izgleda i satnica (po lokalnom vremenu):

Između 8:11 i 9:45: na Velika severna vrata Opatije ulaze kardinali.

Od 9:50: stižu generalni guverneri i premijeri zemalja Komonvelta, članovi diplomatskog kora i ostali uvaženi gosti.

10:10: mladoženja i princ Hari iz Klarens hausa dolaze u Vestminstersku opatiju u 10:15, 45 minuta pre mlade.

10:20: stižu članovi stranih kraljevskih porodica koji dolaze iz Bakingemske palate.

10:20: Kerol Midlton i sin Džejms napuštaju Goring hotel i stižu u 10:27.

10:25: članovi kraljevske porodice napuštaju Bakingemsku palatu i stižu u 10:30.

10:35: preostali članovi kraljevske porodice stižu u 10:40, a među njima su vojvoda od Jorka, princeza Beatris od Jorka, princeza Evgenija od Jorka, grof i grofica od Veseksa i kraljevska princeza i viceadmiral Timoti Lorens.

10:38: princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvela napuštaju Klarens haus i stižu u 10:42.

10:40: Kraljica i vojvoda od Edinburga napuštaju Bakingemsku palatu i stižu u 10:45.

10:48: deveruše i paževi napuštaju Goring hotel i stižu u 10:55.

10:51: Kejt Midlton sa svojim ocem napušta Goring hotel.

11:00: počinje svečana ceremonija koja će se prenositi putem velikih zvučnika.

12:15: povorka sa mladinom i mladoženjinom kočijom i kapetanskom pratnjom, praćena i Kraljičinom povorkom i konjicom, napušta Vestminstersku opatiju.

12:30: mladina povorka stiže u Bakingemsku palatu.

12:30: članovi kraljevske porodice i stranih kraljevskih porodica stižu u Bakingemsku palatu.

Od 12:40: pristižu i ostali gosti na prijem u Palatu.

13:25: Kraljica sa mladom i mladoženjom, zajedno sa članovima svojih porodica, izlaze na balkon.

13:30: memorijalni let Kraljevskog vazduhoplovstva i Bitke za Britaniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.