Grčka neće priznati tzv. Kosovo: Siguran sam da srpski prijatelji pamte

Izvor: B92, 29.Apr.2023, 09:11

Grčka neće priznati tzv. Kosovo: "Siguran sam da srpski prijatelji pamte"

Savetnik premijera Grčke za nacionalnu bezbednost Tanos Dokos izjavio je da se pozicija Grčke nije promenila kada je reč o priznavanju tzv. Kosova.

Dokos je na Osmom ekonomskom forumu u Delfima, odgovarajući na pitanje zašto je Grčka bila uzdržana prilikom glasanja o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope i da li će zbog toga biti napetosti u odnosima sa Srbijom, rekao da se "pozicija Grčke nije promenila", prenosi portal Capital.gr.

"Siguran sam da srpski prijatelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pamte da je Grčka podržavala Srbiju poslednjih 30 godina u veoma teškim vremenima za Beograd", rekao je Dokos.

Dodao je da je Grčka jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost tzv. Kosova iz više razloga, ali je istovremeno razvila veoma dobre odnose.

"Dve strane moraju da preduzmu korake, da ispune svoje obaveze", rekao je Dokos i naglasio da je Grčka spremna da, ako može, doprinese procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Dodao je da je Grčka smatrala da će pristupanje tzv. Kosova Savetu Evrope biti od koristi i pomoći u pitanjima vladavine prava.

"Trudimo se da budemo što konstruktivniji, šaljemo poruke i jednoj i drugoj strani, a uveren sam da to neće biti pogrešno protumačeno od strane Beograda, rekao je Dokos.

Prema njegovim rečima, za Grčku je iz političkih, ekonomskih i geografskih razloga veoma važno da bude završen proces proširenja EU na Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dokos: Grčka ne namerava da prizna nezavisnost Kosova uprkos uzdržanom stavu u Savetu Evrope

Izvor: Danas, 29.Apr.2023

Grčka ne namerava da prizna nezavisnost Kosova iako je prošle nedelje bila uzdržana prilikom glasanja o njegovom primanju u Savet Evrope, rekao je juče savetnik grčkog premijera za nacionalnu bezbednost Tanos Dokos na Delfi forumu u Grčkoj.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.