Grenel: Kosovo mora da ukine takse, a Srbija da obustavi kampanju za povlačenje priznanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2020, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grenel: Kosovo mora da ukine takse, a Srbija da obustavi kampanju za povlačenje priznanja

Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da Kosovo mora da ukine takse na uvoz srpske robe, ali da istovremeno Srbija mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

"Na svakom sastanku koji sam imao na Kosovu rekao sam da moraju da ukinu takse, ali ću istovremeno insistirati i da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosova. To mora da se dogodi u isto vreme i, da budem iskren, mislim da će se to uskoro desiti", rekao je Grenel novinarima u Beogradu, uoči sutrašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grenel je kazao "da poslovna zajednica želi da se to dogodi i da obični ljudi pozivaju na to", ali da su "neki političari zarobljeni u starom načinu razmišljanja".

On je naveo da ne zna da li će i kada biti postignut eventualni sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa i dodao da predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rešavanje spora traje dugo ako ne bude napretka.

"Kad bih mogao da vidim budućnost, verovatno bih igrao lutriju i birao pobedničke brojeve. Ne znam kako da tumačim budućnost, osećam da postoji dobra energija kod obe strane, ali postoji mali vremenski rok, predsednik Tramp neće dozvoliti da rešavanje traje dugo ako nema napretka", rekao je Grenel.

Dodao je da SAD ne žele da gube vreme i ne iznose nikakve konkretne političke ideje za rešavanje spora Srbije i Kosova, već žele da podstaknu dve strane da ostave prošlost po strani i da idu napred.

Grenel je kazao da je Tramp od njega tražio da smisli način za ekonomsko napredovanje Srbije i Kosova, i dodao da fokus treba da bude na razvoju ekonomije i otvaranju novih radnih mesta, a ne na političkim pitanjima.

"Trudim se da se ne fokusiram na politička pitanja, već na ekonomske projekte, zato smo i radili na obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine. Poslovne zajednice i Kosova i Srbije rekle su da žele letove, vozove, direktan automobilski saobraćaj. Na tome ćemo raditi", naveo je Grenel.

Upitan koja je glavna poruka koju će sutra saopštiti Vučiću, Grenel je rekao da je on "sjajan partner" i da se "raduje razgovoru o ekonomiji, stvaranju novih radnih mesta i otvaranju kompanija".

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri koji se danas vratio iz trodnevne posete jugu Srbije, rekao je da je čuo da su kosovske takse i nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine negativno uticali na mnoge kompanije u mestima koje je posetio.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.