Vek od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Izvor: RTS, 25.Nov.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

U Novom Sadu obeležava se 100 godina od prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji. U 10 časova biće otvoren Muzej prisajedinjenja Vojvodine, u 11 će predesednik Srbije svečano otkriva spomenik Kralju Petru Prvom u Novom Sadu, a u podne će biti održana i svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, koju RTS uživo prenosi.
Sinoć je na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održan koncert kome je prisustvovao veliki broj građana.

Nastupili su Zvonko Bogdan, Zdravko Čolić, Vojvođanski simfonijski orkestar, Big bend i Veliki tamburaški orkestar. 
Obeležavanje jubileja nastavlja se i danas nizom manifestacija.
Istoričar Petar Đurđev rekao je za RTS da se u hotelu "Sloboda" 25. novembra 1918. godine održala Velika narodna Skupština Srba, Bunjevaca, Hrvata, Slovaka i Rusija na kojoj je rešeno da se oblasti Bačke, Baranje i Banata pripoje Kraljevini Srbiji. 
Istakao je tu težnju rpskog naroda još od 19. veka kada je ukinuto Vojvodstvo Srbija i tamiški banat kao i vojna granica. Podsetio je i na nasilni proces mađarizacije kada su ukinuti poslednji ostaci srpske autonomije u Austrougarskoj. 
Kako je rekao, slovenstvo se ujedinilo u cilju da zatraži ujedinjenje sa kraljevinom Srbijom.  
Đurđev posebno ističe da je vođa srpskog naroda Jaša Tomić insistirao da ne sme doći do revanšizma, ubijanja civila i da sve ono što nije priznavano srpskom narodu u okviru Austrougarske moda da se priznaje drugim narodima. 
Juče je u zgradi pokrajinske vlade održano nekoliko sastanaka, a njen predsednik Igor Mirović, potpisao je i sporazum o međuregionalnoj saradnji sa Aradom iz Rumunije, Lombardijom iz Italije i Val Doaz iz Francuske.
U Srpskom narodnom pozorištu premijerno se izvodi predstava "Svetozar" reditelja Juga Radivojevića. Posvećena je Svetozaru Miletiću, jednom od najuglednijih srpskih političara u Ugarskoj, advokatu i gradonačelniku Novog Sada.
U Centralnoj gradskoj ulici otvorena je izložba pod nazivom "1918" koja je posvećena najzanačajnijim ličnostima i događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine. 
Pogledaj vesti o: Koncert Zdravka Čolića

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VEK OD PRISAJEDINjENjA VOJVODINE: Ponosni dani velike pobede Srba; Uzor da sačuvamo Kosovo

Izvor: Večernje novosti, 25.Nov.2018

U 10 časova otvoren Muzej prisajedinjenja Vojvodine, u 11 će predesednik Srbije svečano otkriva spomenik Kralju Petru Prvom u Novom Sadu U Novom Sadu obeležava se 100 godina od prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji. U 10 časova otvoren Muzej prisajedinjenja...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.