Tadić: Projekat EU je cilj i Srbije

Izvor: B92, Tanjug, 26.Okt.2010, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Projekat EU je cilj i Srbije

Štutgart -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nikada nije dovodio u pitanje članstvo Srbije u EU kao strateški cilj, jer je EU najuspešniji mirovni projekat u istoriji.

Tadić je rekao da je učinio sve da Srbija bude motor pozitivnih promena u regionu.

"Kao predsednik Srbije učinio sam sve da moja zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude motor pozitivnih promena u regionu - u interesu mira, stabilnosti i boljeg života građana", rekao je Tadić obraćajući se učesnicima Konferencije o jugoistočnoj Evropi u Štutgartu.

On je rekao da je prosleđivanje aplikacije Srbije za članstvo u EU važan korak i za Srbiju i za EU.

"Srbija, objektivno gledano, jeste ključna zemlja regiona", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da je samo pre koju godinu region jugoistočne Evrope doživljavan kao "prostor na marginama evropskog i svetskog mejnstrima", opterećen sukobima i konfliktima, rascepkan na nejake državice sa slabim ili nikakvim ekonomskim perspektivama".

"Uložili smo ogroman napor u prethodnih pet godina da promenimo ne samo takvu sliku, nego i stvarnost u regionu, kako bi naša evropska perspektiva postala opipljivija", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je ocenio da je vizna liberalizacija za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije decembra prošle godine došla u pravi čas i podržao viznu liberalizaciju koja bi do kraja godine trebalo da usledi i za Albaniju i BiH, i to ne samo kao "samo gest dobre volje, nego kao praktičan korak ka ubrzanju evropskih integracija čitavog regiona".

"Za Kosovo, dijalog kao rešenje"

Govoreći o naporima Srbije da reši pitanja koja nisu samo od značaja za nju, već i za region u celini, Tadić je ponovio da je Srbija privržena dijalogu kao rešavanju problema, ali i da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"Za mene kao demokratski izabranog predsednika nije bilo dileme da se nesuglasice i istorijski konflikti u regionu mogu rešavati isključivo demokratskim i mirnim sredstvima", naveo je Tadić.

Srbija je, stoga, podsetio je, zajedno sa EU, nedavno podnela zajedničku rezoluciju u UN, koja pruža okvir za dijalog o otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, uz učešće EU.

"Borba protiv organizovanog kriminala prioritet"

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija, kao jedan od prioriteta, nametnula borbu protiv organizovanog kriminala, a sledeći ekonomsko-politički prioritet je beskompromisno i sistemsko iskorenjivanje korupcije, što je neophodno kako bi se osnažila pravna država i u narednim godinama podstakle nove investicije, poručio je Tadić.

"Srbija se, u poređenju sa drugim zemljama regiona, uključujući i naše susede koji su već članice EU, uspešno bori sa posledicama globalne finansijske krize", rekao je on, napominjući da su vladine mere sprečile dramatičan pad privredne aktivnosti u 2009. godini, a da će u ovoj godini biti zabeležen rast između 1,5 i 2 odsto.

On je ocenio da je najvažnije da, "uprkos krizi nisu stale investicije u modernizaciju i izgradnju saobraćajne infrastrukture na panevropskim putnim pravcima”.

"Na koridoru 10 smo započeli i ubrzano realizujemo investicije ukupne vrednosti od preko dve i po milijarde evra, a radove izvode ne samo naše kompanije, već i one iz neposrednog okruženja i drugih evropskih zemalja", rekao je predsednik Srbije.

"Kada kompanije pozivamo da investiraju u Srbiji, mi ih pozivamo da zajednički investiramo - kroz sistem podsticajnih mera, odnosno direktne finansijske i fiskalne pogodnosti", rekao je Tadić, kao i da se to posebno odnosi na ključne sektore poput automobilske industrije ili IT sektora, kao i na ulaganja u manje razvijena područja.

"Dolazak stranih kompanija pozitivno deluje na jačanje konkurentnosti naše nacionalne ekonomije i doprinosi izvozu kao jednom od pokretača budućeg razvoja", rekao je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.