Članstvo u Uniji strateški cilj

Izvor: RTS, 26.Okt.2010, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članstvo u Uniji strateški cilj

Članstvo u Evropskoj uniji strateški je cilj politike koju Srbija vodi, rekao predsednik Boris Tadić u Štutgartu. Srbija privržena dijalogu kao načinu za rešavanje problema, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova, istakao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Štutgartu da je učinio sve da Srbija bude motor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozitivnih promena u regionu i ponovio da je pitanje članstva u Evropskoj uniji strateški cilj njegove politike.

"Kao predsednik Srbije učinio sam sve da moja zemlja bude motor pozitivnih promena u regionu - u interesu mira, stabilnosti i boljeg života građana", rekao je Tadić obraćajući se učesnicima Konferencije o jugoistočnoj Evropi na poslovnom sajmu Global konekt 2010. u prestonici jedne od ekonomski najsnažnijih nemačkih pokrajina, Baden Virtenberg.

"Srbija, objektivno gledano, jeste ključna zemlja regiona", rekao je Tadić i naglasio da "nikada nije dovodio u pitanje članstvo u Evropskoj uniji kao strateški cilj svoje politike".

Predsednik Srbije je podsetio da je Savet ministara EU u ponedeljak doneo odluku da Evropskoj komisiji prosledi srpsku kandidaturu i istakao da je to važan korak i za Srbiju i za Evropsku uniju.

Predsednik Srbije podsetio je da je samo pre koju godinu region jugoistočne Evrope doživljavan kao "prostor na marginama", opterećen sukobima i konfliktima, slabih ekonomskih perspektiva, ali da je Srbija uložila ogroman napor kako bi njena evropska perspektiva bila "opipljivija".

Privremeni zamor od proširenja

Govoreći o zamoru od proširenja EU, Tadić je rekao da je na to gledao "kao na privremeni zamor" i vreme koje je potrebno za konsolidaciju sistema od 27 članica. 

"Tu se postavilo sasvim drugo pitanje - na koji način će EU, ravnopravno sa drugim ključnim akterima današnjice, učestvovati u komponovanju novih odnosa u svetu, ako ne uspeva da prekomponuje sebe i zaokruži proces ujedinjenja na čitavom kontinentu -što podrazumeva i integraciju jugoistočne Evrope", rekao je Tadić.

Tadić je naveo da je Unija najuspešniji mirovni projekat u istoriji uopšte, a da je vizna liberalizacija za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije došla u pravi čas. Tadić je podržao i viznu liberalizaciju koja bi trebalo da usledi i za Albaniju i BiH.

Srbija privržena dijalogu

Predsednik Srbije je ponovio da je Srbija privržena dijalogu kao rešavanju problema, ali i da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Srbija je, stoga, podsetio je, zajedno sa EU nedavno podnela zajedničku rezoluciju u UN koja pruža okvir za dijalog o otvorenim pitanjima izmedju Beograda i Prištine, uz učešće EU.

Kada je reč o prekograničnoj saradnji, Srbija je kao jedan od prioriteta nametnula borbu protiv organizovanog kriminala i iskorenjivanje korupcije, što je neophodno kako bi se osnažila pravna država i u narednim godinama podstakle nove investicije, poručio je Tadić.

"U ekonomskom smislu najvažniji rezultat regionalne saradnje je formiranje globodne trgovinske zone CEFTA početkom 2007. godine, što je skrenulo pažnju na novo tržište", rekao je Tadić.

Obraćajući se učesnicima konferencije u sklopu poslovne platforme važne ne samo za Baden-Virtemberg kao jedan od četiri motora za Evropu, već i za Nemačku i šire, Tadić je podsetio i na svetsku ekonomsku krizu koja nije poštedela region jugoistočne Evrope.

Predsednik Tadić jutros se sastao s predsednikom pokrajinske vlade Štefanom Mapusom, kojem je poklonio repliku Dušanovog zakonika - prizrenski motiv iz 15. veka i upisao se u knjigu gostiju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija - motor promena na Balkanu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Štutgartu, na skupu o jugoistočnoj Evropi, da je učinio sve da Srbija bude motor pozitivnih promena u regionu i ponovio da je pitanje članstva u Evropskoj uniji strateški cilj njegove politike..."Kao predsednik Srbije učinio sam sve da moja zemlja...

Nastavak na Vesti-online.com...

EU STRATEŠKI CILJ PREDSEDNIKA SRBIJE

Izvor: Kurir, 26.Okt.2010

ŠTUTGARD -- Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da "nikada nije dovodio u pitanje" članstvo Srbije u EU kao strateški cilj svoje politike...On je dodao da je “Unija najuspešniji mirovni projekat u istoriji uopšte”...Tadić je dodao da je učinio sve da Srbija bude motor pozitivnih promena...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.