Tadić: Kandidatura i datum pregovora bili bi politička prekretnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2011, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Kandidatura i datum pregovora bili bi politička prekretnica

PARIZ -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Parizu da bi dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom predstavljali političku prekretnicu za našu zemlju.

"Posle dobijanja statusa kandidata biće kud i kamo lakše implementirati reforme, jer ćemo tada imati potpuno drugačiju političku atmosferu u Srbiji i regionu kao i veće šanse za investicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i podizanje životnog standarda", naglasio je Tadić u izjavi novinarima posle serije razgovora sa francuskim državnim zvaničnicima, uključujući premijera Fransoa Fijona.

Tadić je istakao da naišao na veliko razumevanje zvaničnog Pariza po pitanju evropskih integracija Srbije.

On je pozvao francuskog premijera da sa privrednicima poseti Srbiju, istakavši u izjavi novinarima posle razgovora sa Fijonom u Palati Matinjon da je bilo reči o saradnji dve zemlje u građevinskoj industriji i infrastrukturnim projektima, kao i u domenu energetike i zelenih i novih tehnologija.

Tadić je proces evropskih integracija Srbije slikovito uporedio sa biciklističkom trkom Tur d' frans, rekavši da se Srbija nalazi pred "brdskim prolaznim ciljem".

"On je težak, prema njemu se penjemo otežanim ritmom, ali ne smemo da prestanemo, već moramo da ubrzamo", rekao je pedsednik.

Tadić je kazao da je sa Fijonom govorio i o francuskim kompanijama koje danas posluju u Srbiji, istakavši uverenje da bi one mogle da dupliraju svoje kapacitete.

"Tokom dana ću imati susret sa privrednicima koji nameravaju da dođu u Srbiju. I kompanija Mišlen najavljuje dupliranje svoje proizvodnje u Srbij".

Predsednik Srbije je rekao da je sa francuskim premijerom govorio o političkim i tradicionalnim odnosima Srbije i Francuske, ocenivši da bi oni trebalo da dobiju novi zamah, posebno nakon mnogo višeg nivoa razumevanja koji je postignut u poslednjih godinu dana.

"Verujem da će to razumevanje biti potvrđeno i na sutrašnjem sastanku sa Nikolom Sarkozijem", zaključio je predsednik Tadić.

Predsednik Srbije razgovarao je ranije danas u Parizu i sa predsednikom francuske Nacionalne skupštine Bernarom Akojeom i predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Predsednika Srbije je ispred Luksemburške palate, u kojoj je smešten Senat, Larše dočekao u prisustvu pripadnika francuske garde i konjičkog voda, uz najviše državničke počasti, koje predsednika Srbije prate u Parizu u svakoj zvaničnoj prilici od početka posete, odnosno dočeka na aerodromu Orli.

Tadić će večeras prisustvovati prijemu u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu Dušana Batakovića, kao i koktelu za francuske privrednike koji posluju u Srbiji.

Sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem sastaje se sutra, na koncu trodnevne zvanične posete Grancuskoj.

Prvog dana posete srpski predsednik se sastao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora francuskog parlamenta Akselom Ponjetovskim i održao predavanje "Srbija, Francuska i Evropska unija" na Vojnoj akademiji u Parizu.

Tokom obraćanja na Vojnoj akademiji u Parizu on je poručio da je Srbija danas moderna evropska država, odlučna da nađe svoje mesto u EU i dodao da je podrška Francuske ključna za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Tadić je rekao da je Srbija pokazala da uspešno može da se bori protiv organizovanog kriminala, da razvija dobre odnose sa velikim brojem vanevropskih država, kao i da je bitan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Ranije danas predsednik Srbije razgovarao je u Parizu sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Predsednika Srbije je ispred Luksemburške palate, u kojoj je smešten Senat, Larše dočekao u prisustvu pripadnika francuske garde i konjičkog voda, uz najviše državničke počasti, koje predsednika Srbije prate u Parizu u svakoj zvaničnoj prilici od početka posete, odnosno dočeka na aerodromu Orli.

Tadiću i Laršeu raport je podneo oficir Žandarmerije.

Pre Senata, Tadić je u Nacionalnoj skupštini razgovarao sa Bernarom Akojeom, predsednikom tog tela, koje zajedno sa Senatom čini francuski parlament.

Tokom boravka u glavnom gradu Francuske Tadić će položiti vence na Trijumfalnoj kapiji i srpskim vojnicima na groblju Tije.

Predsednik Srbije će uveče prisustvovati prijemu u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu Dušana Batakovića, kao i koktelu za francuske privrednike koji posluju u Srbiji.

Predviđeno je i da predsednik Srbije da intervju za nekoliko značajnih francuskih medija, među kojima za list "Figaro" i televizijsku stanicu "Frans 24".

Predsednik Tadić je juče, na početku posete, tokom obraćanja na Vojnoj akademiji u Parizu poručio da je Srbija danas moderna evropska država, odlučna da nađe svoje mesto u EU i dodao da je podrška Francuske ključna za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Tadić je rekao da je Srbija pokazala da uspešno može da se bori protiv organizovanog kriminala, da razvija dobre odnose sa velikim brojem vanevropskih država, kao i da je bitan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije će u petak imati susret sa svojim francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem.

Potpisan Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane

Ministri odbrane Srbije i Francuske, Dragan Šutanovac i Žerar Longe, potpisali su danas u Parizu Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Sporazumom je predviđeno unapređenje saradnje ministarstava odbrane dve zemlje u oblasti školovanja, vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje i razmene oficira-stručnih saradnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Šutanovac je naglasio da je ovo značajan momenat za Srbiju da u okviru partnerstva sa Francuskom istovremeno zaključi i sporazum o pitanjima odbrane, čime se još više učvršćuju tradicionalno dobri bilateralni odnosi dve vojske.

Na osnovu sporazuma biće omogućeno da oficiri Vojske Srbije nastave staru tradiciju srpske vojske i školuju se u najprestižnijim vojnim školama, kakva je francuski "Sen Sir", navodi se u saopštenju.

Longe sa saglasio sa ovim stavom i naglasio da i na ovaj način Francuska podržava Srbiju u njenom procesu reformi i evropskih integracija.

Današnji sastanak Šutanovca i Longea održan je u okviru posete predsednika Srbije Borisa Tadića Francuskoj, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Nakon prijema uz najviše vojne počasti koje je svom srpskom kolegi Šutanovcu organizovao ministar Longe, dve delegacije su razgovarale o više značajnih tema.

Sagovornici su se saglasili da je bilateralna vojna saradnja između Srbije i Francuske na veoma visokom nivou, ali da uvek ima uslova za njeno dalje unapređenje.

Šutanovac je upoznao francuskog kolegu sa do sada sprovedenim reformama u sektoru bezbednosti naglašavajući posebno proces profesionalizacije Vojske Srbije, dostizanje standarda modernih evropskih armija, ispunjavanja obaveza iz "Partnerstva za mir" i uključivanje u Zajedničku odbrambenu i bezbednosnu politiku EU.

Kako je navedeno, Šutanovac je informisao ministra Longea da se očekuje da Srbija vrlo brzo zaključi dva sporazuma o bezbednosti sa EU, kako bi se oficiri, vojnici ali i policajci iz Srbije mogli da se uključe u civilne i vojne misije Unije.

Ministri su razgovarali i o uključivanju oficira Vojske Srbije u kontigent francuske vojske u misiji EU - "Atalanta", kao i sanitetskog tima u misiju "EUTM" Somalija - Uganda.

Sagovornici su se složili da će time Vojska Srbije pored angažovanja u multinacionalnim operacijama UN biti uključena kao ravnopravni partner u civilne i vojne misije EU i postati partner državama Evrope u obezbeđivanju mira.

Šutanovac i Longe su razgovarali i o vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, posebno o potrebi unapređenja tehničke saradnje i zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Naglašavajući napredak u vojnom zdravstvu u Srbiji, ministri su se dogovorili i o unapređenju saradnje u ovoj oblasti.

Šutanovac je pozvao francuskog ministra odbrane da poseti Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Otvorena izložba Olje Ivanjicki

Tadić je u Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorio izložbu slika poznate srpske slikarke Olje Ivanjicki, istakavši da Srbija i Francuska treba da partnerstvom pomažu i očuvaju kulturno-istorijsku baštinu dva naroda.

Tadić je, obraćajući se prisutnima, rekao sinoć da strateška saradnja Srbije i Francuske treba da pospeši i dalje evropske integracije Srbije, ali i da partnerstvo treba da pomogne u razmeni studenata, profesora, naučnika, istraživača, da bi se očuvala kulturno-istorijska baština oba naroda.

On je, otvarajući izložbu Olje Ivanjicki (1931-2009), kazao da su na ovoj izložbi prikazani rani radovi naše poznate slikarke, ali i kasniji, iz perioda koji je inspirisan Lazom Kostićem, Njegošem i Nikolom Teslom.

"Uvek je bila korak ispred svog vremena", naglasio je predsednik Srbije. Na izložbi je prikazano 29 dela Olje Ivanjicki, među kojima su "Njegoš" iz 1997. godine, "Muzika sfera" iz 1992, "Dama sa hermalinom" iz 1981, "Anđeo Rafael" iz 1990. i "Leonardova godina" iz 2009. godine.

Skupu u Kulturnom centru Srbije prisustvovalo je više stotina ljudi.

Intervju: Status kandidata realna opcija

Predsednik Srbije Boris Tadić je u intervjuu za Frans 24 naglasio da bi status kandidata za članstvo Srbije u Evropskoj uniji bio važan trenutak za Srbiju i njene građane i izrazio nadu da je dobijanje takvog statusa do kraja godine realna opcija.

Građani Srbije moraju imati jasnu opciju članstva u EU i dobijanje statusa kandidata bio bi evidentan dokaz za to, rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da je dijalog Beograda i Prištine, na osnovu zajedničke rezolucije Srbije i EU u Generelnoj skupštini Ujedinjenih nacija, važan za rešavanje problema.

"Mi smo spremni da pričamo o tehničkim problemima, ali smo takođe spremni da otvorimo i sva druga pitanja", rekao je Tadić i istakao da je prerano govoriti o konkretnim rešenjima dijalog.

Tadić je naglasio da je Srbiji važno da se kreće ka EU i da reši sve problemi koje postoje na Balkanu, da kreira miroljubivu politiku i drugačiji imidž u odnosu na događaje iz prošlosti.

Ceo Balkan je drugačiji prostor na koji dolaze investitori, imamo pozitivan razvoj događaja, veoma prosperitetne zemlje koje primenjuju evropske standarde u reformama, rekao je Tadić.

Ozbiljni dokazi o trgovini ljudskim organima

Govoreći o Kosovu i izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima, Tadić je rekao da ozbiljno shvata taj izveštaj koji sadrži ozbiljne optužbe.

"Postoje ozbiljni dokazi o trgovini ljudskim organima. Mi tražimo da se ovaj slučaj istraži do kraja i da se odgovorni kazne", istakao je Tadić.

U prošlosti su se događale mnoge ružne stvari na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je Tadić i dodao da sve zločine treba rasvetliti jer je to uslov pomirenja u regionu.

Srbija i susedi učinili su mnoge korake za pomirenje, rekao Tadić i podsetio da je odao poštu žrtvama zločina u Srebrenici, da su on i hrvatski predsednik Josipović odali poštu žrtvama u Vukovaru. Naša želja je trajno pomirenje, rekao je Tadić.

Na pitanje zašto je tako teško uhapsiti Ratka Mladića, Tadić je rekao da je strateško opredeljenje Srbije da okonča saradnju sa Haškim tribunalom.

"Da znamo gde se nalazi, mi bi smo ga uhapsili, rekao je Tadić. Hapšenje Ratka Mladića za Srbiju je važno ne samo zato što je to zahtev Haškog Tribunala. Za mene kao predsednika Srbije i Vladu Srbije, to je i moralno pitanje i uslov za pomirenje u regionu, rekao je Tadić.

Za sada neutralni

Tadić je izjavio da sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, tokom njegove posete Srbiji, nije razgovarao o NATO i ponovio da Srbija ima saradnju sa Alijansom u programu Partnerstvu za mir, ali da sada će ostati neutralna.

Još je sveže sećanje na NATO bombardovanje Srbije, rekao je Tadić.

Sa Putinom sam uvek imao dobre razgovore, rekao je Tadić i podsetio na istorijske veze Srbije i Rusije. Sa Rusijom imamo dobre odnose i saradnju u mnogim oblastima, ne samo u ekonomiji, energetici, naveo je Tadić.

On je rekao da nije zadovoljan obimom ruskih investicija u Srbiji, kao ni francuskim, mada su Rusija i Francuska, pored Italije, Nemačke i SAD, na list prvih deset investitora u Srbiji, rekao je Tadić.


Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.