Izvor: Politika, 26.Okt.2010, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Članstvo u EU strateški cilj

Srbija se – u poređenju sa drugim zemljama regiona, uključujući i susede koji su već članice EU – uspešno bori sa posledicama globalne finansijske krize, rekao je predsednik Srbije na Konferenciji o jugoistočnoj Evropi u Štutgartu

Štutgart – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Štutgartu, na skupu o jugoistočnoj Evropi, da je učinio sve da Srbija bude motor pozitivnih promena u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << regionu i ponovio da je pitanje članstva u Evropskoj uniji strateški cilj njegove politike. „Kao predsednik Srbije učinio sam sve da moja zemlja bude motor pozitivnih promena u regionu – u interesu mira, stabilnosti i boljeg života građana”, rekao je Tadić obraćajući se učesnicima Konferencije o jugoistočnoj Evropi na poslovnom sajmu Global konekt 2010. u prestonici jedne od ekonomski najsnažnijih nemačkih pokrajina, Baden Virtenberg. On je istovremeno naglasio da „nikada nije dovodio u pitanje članstvo u Evropskoj uniji kao strateški cilj svoje politike”.

Predsednik Srbije je podsetio da je Savet ministara EU u ponedeljak doneo odluku da Evropskoj komisiji prosledi srpsku kandidaturu. „Prosleđivanje aplikacije za članstvo, za Srbiju je izuzetno važan korak. Ali – želeo bih ovom prilikom posebno da podvučem – to je važan korak i za Evropsku uniju”, rekao je Tadić, a prenosi Tanjug.

Govoreći o zamoru od proširenja EU, Tadić je kazao da je na to gledao „kao na privremeni zamor i vreme koje je potrebno za institucionalnu konsolidaciju kompleksnog mehanizma kakav je EU postala sa 27 članica”. „U ekonomskom smislu najvažniji rezultat regionalne saradnje je formiranje slobodne trgovinske zone CEFTA početkom 2007. godine, što je dalo snažan podsticaj privrednoj saradnji unutar regiona, ali i privuklo pažnju velikog broja kompanija za novonastalo tržište od skoro 30 miliona potrošača”, rekao je Tadić.

On je podsetio i na svetsku ekonomsku krizu koja nije poštedela region jugoistočne Evrope. „Srbija se – u poređenju sa drugim zemljama regiona, uključujući i naše susede koji su već članice EU – uspešno bori sa posledicama globalne finansijske krize”, rekao je Tadić, napominjući da su vladine mere sprečile dramatičan pad privredne aktivnosti u 2009. godini, a da će u ovoj godini biti zabeležen rast između 1,5 i dva odsto. Prema njegovom mišljenju, najvažnije je da uprkos krizi nisu stale investicije u modernizaciju i izgradnju saobraćajne infrastrukture na panevropskim putnim pravcima. „Na Koridoru 10 smo započeli i ubrzano realizujemo investicije u vrednosti više od 2,5 milijarde evra, a radove izvode ne samo naše kompanije, već i one iz neposrednog okruženja i drugih evropskih zemalja”, rekao je predsednik Srbije.

Tadić je izrazio nadu da će Dunavska strategija EU omogućiti da se u narednim godinama aktiviraju sredstva za neophodne investicije na Koridoru 7 i tako „obezbedi nesmetan, ekonomičan i ekološki održiv transport robe od Severnog do Crnog mora”.

objavljeno: 27.10.2010.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.