Rekorderi: Naprednjak Senić u 40 grupa prijateljstva, Đilas i Mićunović ni u jednoj

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekorderi: Naprednjak Senić u 40 grupa prijateljstva, Đilas i Mićunović ni u jednoj

Beograd - Cilj poslaničkih grupa prijateljstava, kojih u Skupštini Srbije ima sa skoro 70 zemalja, jeste uspostavljenje što bolje parlamentarne saradnje, članstvo u njima je dobrovoljno i poslanici se učlanjuju po sopstvenom nahođenju i afinitetima.

Aleksandar Senić

Najbrojnija je grupa prijateljstva s Rusijom, u koju je učlanjeno čak 119 poslanika, a najmanje interesovanje vlada za Turkmenistan, Kuvajt i Saudijsku Arabiju, koje broje po četiri člana.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Pročitajte još U Skupštini Srbije čak 69 grupa prijateljstava, najbrojnija sa Rusijom

Poslanik koji je član ubedljivo najvećeg broja grupa prijateljstva, čak 40, jeste Aleksandar Senić iz NDS, a “prate” ga naprednjaci Dejan Andrijević i Boban Birmančević, koji su članovu u 25 grupa, Vesna Rakonjac - u 23, Vladeta Babić u 20 grupa …

Međutim, ima i poslanika koji nisu članovi nijedne grupe prijateljstava. Među njima su demokrate Dragan Đilas i Dragoljub Mićunović, predsednik LSV Nenad Čanak, Vesna Besarović iz SPS, Zoran Živković i Vladimir Pavićević iz Nove stranke, naprednjak Goran Vukadinović…

Traženje prijatelja

Svoje razloge za članstvo u grupama prijateljstva Tanjugu su “otkrili” šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić i poslanik NDS Aleksandar Senić.

“

- Kao predsednik Odbora za evropske integracije upućen sam na saradnju sa svim parlametnima zemalja članica EU, zatim sam član grupa prijateljstva sa najuticajnijim zemljam u svetu i sa zemljama koje imaju najviše rastuću ekonomiju, kao što su SAD, Kanada, Kina, Idija i Brazil” - kaže Senić.

Prema njegovim rečima, od ambasadora i predstavnika ambasada nekih zemalja u Srbiji lično je zamoljen da bude član grupe prijateljstva sa parlamentima njihovih zemalja, što je sa zadovoljstvom i učinio.

Za Srbiju je veoma važno, ukazao je Senić, da ima razvijene i dobre odnose sa zemljame Evropske unije, jer će u procesu evropskih integracija, u procesu pregovaranja i pristupanja EU, parlamenti tih zemalja imati ključnu ulogu u samom prijemu Srbije u članstvo.

Štednja

On je podsetio da rad poslaničkih grupa prijateljstva spada u kategoriju parlamentarne demokratije koja je mnogo razvijenija u svetu nego u Srbiji i zasniva se, pre svega, na radu sa ambasadorima i predstavnicima ambasada, dok je u svetu česta poseta parlamentima i razmena iskustva.

“

- Kod nas često dolaze predstavnici drugih parlamenta, ali pošto se u našem parlamentu štedi, predstavnici Skupštine Srbije ne odlaze toliko često u posetu drugim parlamentima” - naveo je Senić.

Predsednik grupe prijateljstva bira se na skupštinskom Odboru za spoljne poslove i taj odbor je zadužen da vodi računa o članastvu, kakve aktivnosti ima koja grupa i koliko radi.

Senić kaže da je do sada imao najmanje pet sastanaka sa ambasadorima kao član poslanicke grupe prijateljstva, a susreti se zasnivaju na razgovoru o pripremi posete neke parlamentarne delegacije ili predstavnika vlade, razgovara se o perspektivama Srbije kao buduće članice EU ili o bilateralnoj saradnji, ukoliko je reč o poseti iz zemlje koja nije iz Unije.

Sve su jednako drage...

Na pitanje koja mu je zemlja najzanimljivija, pa samim tim i grupa prijateljstva najdraža, Senić odgovara diplomatski: "“Bilo bi nepravedneo da izdvajam bilo koju zemlju, ali mogu da kažem da sam najbolju saradnju do sada kao predsednik Odbora za evropske integracije i kao član postojećih grupa prijateljstava ostavario sa Nemačkom, Velikom Britanijom i Italijom”".

I šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić ima sličnu viziju grupa prijateljstava.

On kaže da je prvenstveni cilj poslaničkih grupa prijateljstva uspostavljanje što bolje parlamentarne saradnje, iz koje proističe politička i privredna saradnja.

“

- Dobro je što te grupe i nose naziv grupe prijateljstva, dobro je što ih je toliki broj, a veoma važno je i to što ne prave troškove za Skupštinu Srbije, za budžet parlamenta pa samim tim ni za republički budžet” - kaže Babić.

Poligon za saradnju

On je ukazao da te grupe nisu “poligon ni za kakva šetkanja i ekskurzije po svetu”, ali jesu mesto gde se sarađuje sa ambasadorima tih država, gde se prenose iskustva i promoviše Srbija, privreda Srbije i uspostavlja prvenstveno prijateljska, a onda i privredna saradnja.

Zoran Babić

Babić je, kao predsednik grupe prijateljstva sa Turskom, u ovom mandatu imao sastanak sa ambasadorom te zemlje, koji je, kako ga opisuje, divan čovek i diplomata od karijere.

“

- Napravili smo lični kontakt ne samo nas dvojica već i svi članovi grupe prijateljstva iz svih političkih stranaka, govorili smo o motivima koji su nas uputili da budemo članovi te grupe, a prenet je i poziv upućen predsednici skupštine za posetu Ankari, govorilo se o privrednoj saradnji” - kaže Babić.

Prema njegovim rečima, motiv za učešće u grupama prijateljstva je prvenstveno afinitet prema tim državama, a on je član u grupama sa Nemačkom, SAD i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- “Opredelila me je što je bolja šansa i prilika za ekonomsku i privrednu saradnju sa tim državama” - zakjučio je Babić.

Grupa prijateljstva sa Italijom, sa 78 članova je na drugom mestu po brojnosti u Skupštini Srbije, a slede SAD (76), Nemačka (75), Grčka (60), Crna Gora (59), Slovenija (57), Kina (56), Turska i Austrija (51), Belorusija (49), Francuska (48), Velika Britanija (47), Kuba (46)...

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rekorderi: Senić u 40 grupa prijateljstava, Đilas i Mićunović ni u jednoj

Izvor: Blic, 23.Jul.2014

Beograd - Cilj poslaničkih grupa prijateljstava, kojih u Skupštini Srbije ima sa skoro 70 zemalja, jeste uspostavljenje što bolje parlamentarne saradnje, članstvo u njima je dobrovoljno i poslanici se učlanjuju po sopstvenom nahođenju i afinitetima...Aleksandar Senić..Najbrojnija je grupa prijateljstva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.