Ne terajte Srbiju da bira između Zapada i Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2017, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne terajte Srbiju da bira između Zapada i Rusije"

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila u intervjuu za "Fajnenšel tajms" da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije".

List navodi da je Brnabićeva "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji".

FT navodi da je "izborom stručnjaka za reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".

U uvodu intervjua FT takođe navodi da "evropski zvaničnici - koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu - optužuju Moskvu da postiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da 'ne može da sedi istovremeno na dve stolice'".

FT navodi da je Brnabićeva u intervjuu kazala da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".

- Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski oriujentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo - rekla je Brnabićeva.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fajnenšel tajms: Premijerka Srbije tvrdi da veze s Rusijom nisu prepreka za članstvo u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Nov.2017

Premijerka Srbije tvrdi da veze s Rusijom nisu prepreka za članstvo u EU - naslov je članka o Ani Brnabić koji je danas objavio londonski "Fajnenšel tajms"..."Od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije, izjavila je premijerka za FT, insistirajući da veze te balkanske zemlje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.