Male prodavnice na udaru prištinskih mera, zaustavljeno 20 šlepera

Izvor: RTS, 22.Nov.2018, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male prodavnice na udaru prištinskih mera, zaustavljeno 20 šlepera

Posledice odluke vlade u Prištini da uvede carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH videće se kada se isprazne magacini. Cena hleba je već skočila za trideset odsto. Iz kosovske vlade pozivaju potrošače da bojkotuju robu iz centralne Srbije. Albanski mediji su objavili snimak na kojem se vidi kako se u Kačaniku organizovano spaljuje srpska roba. Dvadesetak šlepera punih robe "vraćeno" u crntralnu Srbiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nakon povećanja takse od deset odsto na robu iz Srbije i BiH, usledila je i nova odluka prištinskih vlasti. Posle neuspeha Kosova da uđe u članstvo Interpola, takse su podignute na sto odsto. Osude su stigle i iz Srbije i iz EU.

Ovim merama su, kako javlja dopisnik RTS-a, posebno pogođene male trgovine. Veće prodavnice imaju još robe u magacinima, pa odolevaju ovim merama. Međutim, i u njima se očekuje drastični rast cena po pražnjenju magacina.
Snežana Sojević u prodavnici ima još zaliha, tako da još nema poskupljenja. "Očekujemo poskupljenje svakog dana. Narod je revoltiran i mislim da će ova mera najviše pogoditi narod, kako srpski, tako i albanski. Pogodiće narod, a ne političare", rekla je Snežana. 
U kosovskoj vladi ističu da je prepolovljeno dopremanje robe i da su mere počele da daju rezultat, pa će verovatno zalihe biti brzo ispražnjene.
Hleb je poskupeo u mnogim sredinama, kao i brašno, ulje, kvasac, so, šećer. Cena hleba veća je za 30 odsto i iznosi između 40 i 50 centi.
Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je dnevniku "Zeri" da je od jutros, posle uvođenja novih mera, "vraćeno" najmanje 20 šlepera robe.  
U Prištini smatraju da će Beograd i dalje nastaviti da se ponaša kao do sada i da nema dogovora o funkcionisanju integrisanih prelaza, neukidanju duplih carinskih pečata, nepriznavanju porekla robe i nepriznavanju sanitarnog i fitosanitarnog dokumenta, koji su izdale prištinske institucije.
I zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je kasno sinoć objašnjavao meru, navodeći da je to odgovor Prištine na zahtev o članstvu u Interpolu. Kaže da se odluka vlade odnosi i na pristup koji je, kaže, Srbija imala poslednjih deset godina prema Kosovu jer tvrdi da vrši stalni diplomatski pritisak, što se ogleda i u tome što su neke zemlje povukle priznanje Kosova.

Hodžaj je rekao i da Beograd interesuje samo da Kosovo ima za svoju "komercijalnu koloniju u kojoj će prodavati svoje proizvode". Dnevno se Srbiji, ukazuje, nanosi šteta od milion i po evra.
Bekim Jašari, predsednik Opštine Srbica (Skenderaj), u kojoj živi deo Srba, ohrabrio je opštinsku inspekciju da budu uklonjeni proizvodi iz tamošnjih prodavnica, a koji dolaze iz centralne Srbije.
On kaže da je "zdravlje građana, a posebno dece" u njihovom interesu.
Priština, inače, poziva i na potpuni bojkot srpskih proizvoda. Mediji na Kosovu objavili su snimak građana koji su u Kačaniku organizovano spaljivali srpsku robu.
Povodom reagovanja EU, Priština traži da Unija "bude uravnotežena i ne reaguje jednostrano".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koje su posledice poteza Prištine?

Izvor: B92, 22.Nov.2018

Beograd -- Bes i ljutnja prištinskih vlasti posle neulaska u Interpol, kulminirali su odlukom kosovske vlade da povećaju takse na uvoz robe iz Srbije sa 10 na sto odsto...Ne samo što ova politička direktiva krši međunarodne propise o slobodnoj trgovini i CEFTA sporazum, već direktno ugrožava...

Nastavak na B92...

Male prodavnice prve na udaru prištinskih mera

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2018

Posledice odluke Prištine da uvede carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH videće se kada se isprazne magacini, a ovim merama posebno su pogođene male trgovine...RTS javlja da je hleb poskupeo u mnogim sredinama, kao i brašno, ulje, kvasac, so, šećer....Cena hleba veća je za 30 odsto...

Nastavak na Vesti-online.com...

Đurđević: Odluka o taksama političko, a ne ekonomsko pitanje

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018

Odluka kosovske vlade da uvede takse od 100 odsto na srpske proizvode, političko je, a ne ekonomsko pitanje, saglasni su stručnjaci. U PKS upozoravaju na štetne posledice tog poteza, i objašnjavaju na kakve se necarinske barijere za kosovske proizvode žalila Priština, a koje su tamošnji zvaničnici...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.