Lukaševič: Opredeljenost Srbije za EU nije prepreka za odnose s Rusijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukaševič: Opredeljenost Srbije za EU nije prepreka za odnose s Rusijom

Opredeljenost Beograda za članstvo u EU nije prepreka za jačanje odnosa sa Rusijom, a Srbija i dalje može da računa na podršku Moskve kada je reč o Kosovu, rekao je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

U intervjuu za Ria Novosti, uoči današnje posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, Lukaševič >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je rekao da "poverljivi politički dijalog na najvišem nivou daje neophodan impuls produbljivanju bilateralnih odnosa" Rusije i Srbije, prenosi danas Sputnik.

On je ocenio da će poseta Sergeja Lavrova Beogradu i "razgovori sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem iprvim zamenikom predsednika vlade, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, pružiti mogućnost dase uporede stavovi oosnovnim aspektima bilateralnih imeđunarodnih odnosa, dase oceni dinamika realizacije ranije postignutih dogovora, dase isplaniraju dalji odnosi".

Govoreći o perspektivama privredne saradnje Rusije i Srbije Lukaševič je ukazao da je "ruski odgovor nazapadne sankcije, kojim je ograničen uvoz poljoprivrednih proizvoda izzemalja EU, stvorio povoljnu situaciju zauvoz tih proizvoda iz Srbije".

Lukaševič je takođe izrazio uverenje da će se nastaviti i energetska saradnja uprkos obustavljanju projekta gasovoda Južni tok.

"Ubeđeni smo da će se energetska saradnja sa Beogradom uspešno nastaviti, kako u pogledu isporuka ruskog gasa u Srbiju postojećom maršrutom, tako i u pogledu inicijative za otvaranje velikog gasnog čvora na tursko-grčkoj granici radi daljeg snabdevanja zemalja Jugoistočne Evrope", rekao je.

Lukaševič je rekao i da će Lavrov i Ivica Dačić, koji je i predsedavajući OEBS-u, "voditi intenzivan dijalog i o pitanjima koja su u nadležnosti te organizacije", dodajući da su "neophodni dodatni napori OEBS za stabilizaciju na Balkanu, pre svega u kontekstu aktuelnog komplikovanja situacije u Makedoniji".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opredeljenost za EU nije prepreka

Izvor: Akter, 14.Maj.2015

Opredeljenost Beograda za članstvo u EU nije prepreka za jačanje odnosa sa Rusijom, a Srbija i dalje može da računa na podršku Moskve kada je reč o Kosovu..Ovo je rekao predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič...U intervjuu za Ria Novosti, uoči današnje posete šefa...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.