Kukan: Neće ići brzo...

Izvor: B92, 08.Jul.2016, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan: Neće ići brzo...

Beograd -- Poslanik EP i član grupe "Prijatelji Srbije" u EP Edvard Kukan izjavio je da će evropske integracije, posle otvaranja poglavlja 23 i 24, imati pun zamah.

Međutim, on kaže da ne treba očekivati da će članstvo u EU doći brzo.

Kukan je rekao Tanjugu da su evropski parlamentarci preneli srpskim vlastima ohrabrenje da nastave pripreme za buduće članstvo u EU, te da su naglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Srbija ima puno prijatelja u EP, koji iskreno žele da vide našu zemlju u EU.

"Drago nam je da će posle otvaranja poglavlja 23 i 24 proces evorpskih integracija imati pun zamah", ističe Kukan.

On kaže da je u Beogradu čuo da su srpske vlasti veoma predane evropskim integracijama i da iskreno žele da uvedu Srbiju u EU, te da znaju da taj proces nije lak i da će biti potrebne reforme, koje će se, istakao je, u budućnosti isplatiti jer će članstvo u EU građanima doneti mnogo prednosti.

Kukan je rekao da ne treba očekivati da će članstvo u EU doći brzo.

"To ne funkcioniše tako, četiri godine je kratak vremenski period i biće potrebno da se zemlja pripremi za dug proces, ali reforme nisu potrebne zbog Brisela, već zbog toga što će doneti dobre uslove za život u Srbiji", ističe Kukan i dodaje da posle razgovora u Beogradu ima dobar osećaj da vlasti u Srbiji razumeju šta je evropski proces.

Kukan ocenjuje i da je pregovarački tim koji vodi Tanja Miščević veoma dobar, da su u njemu profesionalci koji znaju svoj posao.

"Nadam se da će i u ovom teškom vremenu u Evropi za EU i za proces proširenja, proces pregovaranja ići napred i da će biti uspešan", rekao je Kukan.

Upitan koji će biti najveći problemi pred Srbijom na evropskom putu, Kukan je rekao da će biti potrebno da se ispune kriterijumi EU, te da će najteža pitanja biti svakako ona koja obuhvataju oblasti u poglavljima 23 i 24, poput vladavine prava i borbe protiv korupcije, ali i poljoprivreda, zaštita životne sredine...

Kukan dodaje da u pregovorima sa EU učestvuju dve strane, dva partnera, EU i Srbija, te da država treba da bude partner Evropske komisije, da razmišlja o tome koje kompromise može da ispuni, a koje ne, te da se bori za njih.

"Ne treba da se saglasite sa svim što ponudi EK, to su pregovori i u njima postoje dva partnera. Treba da budete partner EK, ali treba da razmislite o tome koje kompromise možete da ispunite, koje ne, i da se borite za njih. Ohrabrujem vas na to", poručio je Kukan.

Upitan kako će Bregzit uticati na proces proširenja, Kukan odgovara:

"Ne mislim da proces proširenja i dešavanja posle Bregzita idu na jednoj istoj ravni i ne mislim da će da utiču jedan na drugi".

Međutim, Kukan dodaje da je Velika Britanija podržavala proširenje EU i da smo izgublili jednu zemlju koja je mogla da igra pozitivnu ulogu u tom procesu

"Za Srbiju je najvažnije, sa ili bez Bregzita, da ispuni kriterijume, jer će to biti cenjeno u EU", poručio je Kukan.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.