Koštunica: Članstvo u EU - izolacija zemlje

Izvor: RTS, 09.Mar.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Članstvo u EU - izolacija zemlje

Ulazak Srbije u EU značio bi izolaciju zemlje, jer se tako vezujemo za jedan deo sveta, ocenio lider DSS-a Vojislav Koštunica. "Taj evropski raj" traži i da se odreknemo Kosova, zbog čega neki već zagovaraju da treba menjati Ustav, napomenuo Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Leskovcu da bi ulazak Srbije u Evropsku uniju značio izolociju zemlje, jer se, kako je ocenio,  zemlja tako vezuje za jedan deo sveta.

Potpredsednik DSS-a Nanad Popović ocenio je da su investitori iz Evropske unije koji su došli u Srbiju došli da bi bez carina izvozili u Rusku Federeciju.

"To su brojne firme iz Nemačke, Italije, Danske, naši političari hvale te investicije, a oni su došli da proizvode u Srbiji i izvoze u Rusku Federaciju bez carina", rekao je Popović članovima i simpatizerima DSS-a na štandu u Jagodini.

Srbija danas, sve što proizvede može da izveze bez carina na tržište Ruske Federacije, podsetio je Popović.

Trebalo bi se ugledati na Nemačku i Austriju, koje nam govore idite u EU a oni rade suprotno - Namačka ima 6.000 registrovanih firmi u Rusiji i zato sada kada se govori o sankcijama Rusiji, oni su prvi protiv toga, neće da rade protiv inetersa svoje privrede, istakao je Popović.

Koštunica je na konvenciji DSS-a rekao da bi i pored toga izgubili i deo teritorije. Koštunica je ocenio da se za ulazak Srbije u, kako je rekao, "taj evropski raj" traži i da se odrekenemo dela teritorije Srbije, Kosova, zbog čega neki već zagovaraju da treba menjati Ustav.

"Ali oni koji su se bacili oko na Ustav Srbije, ne čine to samo zbog Kosova i Metohije, već razmišljaju i govore o tome da ustavni položaj Vojvodine nije adekvatan, da ona treba da bude nešto više od pokrajine da treba da bude neka mala država u državi i da bi sutra možda bila posebna država", rekao je Koštunica.

A mi možemo da postavimo zaista pitanje koje je nekoliko puta ponovljeno u našoj istoriji, koliko zapravo po tim merilima zapadnim, evropskim, briselskim, berlinskim, koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika?", upitao je predsednik DSS-a.

Koštunica je dodao da je to još jedan razlog zašto Srbiji nije mesto u EU.

Koštunica je ponovio da Srbija treba da sarađuje sa EU, ali i sa svim ostalim zemljama, pre svega sa Rusijom, "jer nam Rusi nikada nisu ništa loše učinili i zato put Srbije je vojna i politička neutralnost".

Prema njegovim rečima, ove godine Srbija će imati direktnu štetu od EU kada dozvoli uvoz poljoprivrednih proizvoda bez carine.

Pored toga, pretrpećemo još jednu štetu jer ćemo izgubiti povlašćen položaj da naše proizvode bez carine izvozimo u Rusiju, što će dodatno osiromašiti naše poljoprivrednike, napomenuo je Koštunica.

Na konvenciji DS S u Leskovcu govorili su predsednik Pokreta veterana Saša Dujović, funkcioner DS S Marko Jakšić i predsednik Gradskog odbora u Leskovcu Aleksandar Pejčić.

Ranije danas u saopštenju DSS-a, Koštunica je ocenio da je EU "proizvela zlo" u Ukrajini.

"Videli smo to zlo, nesreću i stradanje koje je EU proizvela u toj državi i to samo iz razloga što legalno i legitimno izabrana vlast Ukrajine nije htela da potpiše sporazum sa EU, takozvani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Sve je zapravo buknulo i desilo se zbog toga", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

Koštunica je naveo da je EU podsticala i stvaranje nezavisne države Kosovo, a onda je priznala tu državu i poslala svoju misiju Euleks da "razbija srpske institucije".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.