J. Joksimović i Fabrici: Vreme da se krene napred i odlučno ubrzaju reforme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 16:30

J. Joksimović i Fabrici: Vreme da se krene napred i odlučno ubrzaju reforme

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je nova Vlada Srbije kao jedan od najvažnijih svojih ciljeva definisala reforme koje vode bržem stupanju Srbije u članstvo u EU.

"Ovo je reformska Vlada, rešena da unapredi vladavinu prava u skladu sa preporukama EU, ekonomski rast, infrastrukturu, da omogući otvaranje novih radnih mesta i u tome nam je podrška EU ključna", naglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Joksimović u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je podvukla da bi održavanje političke Međuvladine konferencije do kraja godine bio još jedan važan signal da države članice EU sagledavaju odgovornu politiku Srbije, vođenu prema preporukama EU.

Fabrici je poručio da je sada vreme da se krene napred i odlučno ubrza agenda EU.

Joksimović i Fabrici su razgovarali o aktivnostima u procesu pristupanja Srbije EU, kao i o realizaciji razvojne pomoći namenjene socio-ekonomskom oporavku Srbije od posledica pandemije korona virusa i bržem ekonomskom približavanju Uniji.

Fabrici je čestitao ministru Joksimović na njenom novom mandatu potvrđujući nastavak podrške procesu proširenja i agendi neophodnih reformi Srbije.

Fabrici je predao ministru zajedničko pismo čestitke Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepea Borelja i evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Olivera Varheija.

U pismu se, između ostalog, naglašava potreba za nastavkom reformi u oblastima vladavine prava. Zajedno sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, agenda vladavine prava određuje opšti tempo pregovora o pristupanju.

U pismu se takođe ističe jedinstvena prilika koju nudi Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila radi pospešivanja dugoročnog oporavka i privrednog rasta.

Joksimović je rekla i da je zahvalna EU što je iniciranjem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan omogućila da te reforme budu praćene značajnom finansijskom razvojnom pomoći.

"Na taj način EU prati čvrsto opredeljenje Vlade da sprovede sve važne korake koji će unaprediti život naših građana u raznim oblastima - od kvalitetnije životne sredine, bolje javne uprave, kvalitetnijih puteva, do većeg ekonomskog rasta", istakla je Joksimović.

Ministar i ambasador su razgovarali i o sledećim prioritetima Vlade na putu Srbije ka EU, važnoj koordinativnoj ulozi Ministarstva za evropske integracije.

Takođe, razgovarali su o potrebi da civilno društvo bude više uključeno, a Joksimović je naglasila da je upravo zbog toga u okviru nove Vlade formirano i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Oni su razgovarali i o važnoj ulozi pomoći EU, posebno kroz IPA fondove, za koje je ministar Joksimović Nacionalni koordinator.

Fabrici je izjavio da će pomoć u okviru novog IPA III paketa (2021-2027) zahtevati intenzivniju saradnju s obzirom na prioritete u okviru Ekonomsko-investicionog plana.

Ministar je izrazila zahvalnost na bliskom partnerstvu koje čini EU prvim trgovinskim partnerom i investitorom, kao i glavnim donatorom.

Joksimović je posebno zahvalila Uniji na kontinuiranoj podršci i tokom kovid pandemije.

Sagovornici su se saglasili da intenziviraju komunikaciju i promovisanje partnerstva i prijateljstva između Srbije i EU.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Joksimovićeva i Fabrici o daljim koracima evropske agende

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2020

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici (Fabrizi) razgovarali su danas o aktivnostima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), kao i o realizaciji razvojne pomoći namenjene socio-ekonomskom oporavku zemlje od posledica epidemije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.