Joksimovićeva i Fabrici o daljim koracima evropske agende

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2020, 18:20

Joksimovićeva i Fabrici o daljim koracima evropske agende

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici (Fabrizi) razgovarali su danas o aktivnostima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), kao i o realizaciji razvojne pomoći namenjene socio-ekonomskom oporavku zemlje od posledica epidemije korona virusa i bržem ekonomskom približavanju Uniji.

Fabrici je predao ministarki zajedničko pismo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela (Jospe Borrell) i evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Olivera Varhejija (Varhelyi) u kojem se između ostalog, naglašava potreba za nastavkom reformi u oblastima vladavine prava.

Zajedno sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, agenda vladavine prava određuje opšti tempo pregovora o pristupanju. U pismu se ističe jedinstvena prilika koju nudi Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila radi pospešivanja dugoročnog oporavka i privrednog rasta.

Ministarka Joksimović izjavila je da je nova Vlada Srbije kao jedan od najvažnijih svojih ciljeva definisala reforme koje vode bržem stupanju Srbije u članstvo u EU.

"To je reformska Vlada, rešena da unapredi vladavinu prava u skladu sa preporukama EU, ekonomski rast, infrastrukturu, da omogući otvaranje novih radnih mesta i u tome nam je podrška Evropske unije ključna", naglasila je ministarka.

Fabrici: EU je brzo reagovala na krizu

Šeg Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici je rekao da je EU uspela brzo da reaguje na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

On je na onlajn konferenciji "Beogradski ekonomski forum" naveo da su se na početku krize uočile pojedine slabosti sistema i osetljivost trgovine, ali i pozitivne snage kao što je digitalizacija.

Fabrici je ocenio da su članice EU na samom početku pokazale solidarnost i potrebu da deluju zajedno, ali su pokazale i sposobnost da se adaptiraju i odgovore na nove izazove.

On je dodao da je isto tako uočeno da pojedine mere moraju da se menjaju zbog efikasnije reakcije.

"Važno je prepoznati šta je to što treba da se izmeni, ali i razmišljati o pozitivnim posledicama, jer mislim da ovo neće biti poslednja pandemija", rekao je Fabrici.

On je ocenio da dugoročni budžet EU mora da bude utemeljen na zelenoj agendi i digitalnoj tranziciji kako bi EU mogla efikasno da reaguje na izazove.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Fabrici: EU je brzo reagovala na krizu

Izvor: Danas, 23.Nov.2020

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici je rekao da je EU uspela brzo da reaguje na krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.