Ćirić: Pomoć privredi sredinom januara

Izvor: S media, 31.Dec.2011, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Pomoć privredi sredinom januara

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da očekuje da ćemo već sredinom januara imati rešenja na koji način bi banke uz pomoć Narodne banke i Vlade mogle da plasiraju više para i jeftinijih kredita u privredu.

On je podsetio da je zajednički stav da se posrnuloj privredi mora pomoći zauzet na sastanku predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića, predstavnika banaka i privrede.

Dulić: >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Subvencionisani stambeni krediti i naredne godine

Reformatori godine ministri Dulić i Ćirić (VIDEO)

Ćirić: Odlaganje kandidature neće uticati na ekonomiju

U intervjuu za novogodišnji broj "Blica", Ćirić je naveo da su njegovi predlozi, koje je predočio radnoj grupi, da treba smanjiti obavezne rezerve banaka i videti da li mogu da se reprogramiraju krediti, ne uz direktnu, vrć indirektnu garanciju države.

"Treba rešiti i problem kada banke priznaju kolaterale, odnosno imovinu ili akcije firme kao garanciju za kredit, a onda se dešava da ih NBS ne prihvata", dodao je Ćirić.

On je kazao da će pomoć državnim i društvenim preduzećima i dalje biti aktuelna kroz sredstva kreditne podrške koja smo imali i 2011. godine.

"Nastavićemo podršku proizvodnje određenih sektora industrije. Tu pre svega mislim na subvencionisanje proizvodnje vagona, traktora, kamiona, građevinskih mašina. Ova preduzeća zapošljavaju veliki broj radnika, i isto tako vuku za sobom dobavljače iz privatnog sektora", kazao je Ćirić.

Što se podsticaja tiče, Ćirić je naveo da je izdvojen "veći novac za ove namene, jer ova sredstva imaju povrat za 11 do 17 meseci".

"Skoro sve kompanije koje su koristile podsticaje su izvozno orijentisane. To je jedan od ključnih razloga zašo smo mi u poslednje dve-tri godine stopu pokrivenosti uvoza izvozom povećali sa 40 na 60 odsto. Isto tako na jedno otvoreno mesto dobija se dva, tri, pet novih koje otvaraju firme dobavljači. Kroz ovaj program efekat je mnogo širi", istakao je Ćirić.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Boris Tadić,   Stambeni krediti

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Ćirić: Pomoć privredi sredinom januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2011

BEOGRAD -..Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da očekuje da ćemo već sredinom januara imati rešenja na koji način bi banke uz pomoć Narodne banke i Vlade mogle da plasiraju više para i jeftinijih kredita u privredu...On je podsetio da je zajednički stav da se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.