Budimpešta glasa za Srbiju

Izvor: RTS, 07.Dec.2011, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budimpešta glasa za Srbiju

Budimpešta će 9. decembra glasati za to da se Srbiji dodeli status kandidata, kaže za RTS šef mađarske diplomatije Janoš Martonji. Mađarska je zadovoljna zbog usvojenog Zakona o rehabilitaciji, navodi Martonji.

Ministar inostranih poslova Mađarske Janoš Martonji u intervjuu za RTS kaže da Budimpešta najvatrenije podržava članstvo Srbije u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskoj uniji i da će to učiniti i u petak u Briselu. Martonji kaže da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi, ali da to nije razlog za odlaganje ili bilo kakvo protivljenje davanja Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

Martonji: Za nas su to dve odvojene stvari. Iskreno se nadamo da će se razgovori nastaviti u pozitivnom duhu saradnje. Mi ćemo nastojati da taj dijalog pomognemo koliko god možemo, ali dajemo Srbiji status kandidata sada. To je naš stav.



Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak Zakon o rehabilitaciji. Da li je to dovoljno da bi se otklonile manjkavosti Zakona o restituciji, usvojenog u septembru?



Martonji: Jeste. Mi smo već reagovali na to. I ja sam lično reagovao izjavama u Briselu pred Savetom za opšta pitanja, ali i pred predstavnicima medija. Pohvalno sam se izrazio o tom zakonu i u potpunosti sam podržao, kao što sam to činio i ranije, da se Srbiji da status kandidata na sastanku Evropskog saveta.

Kada je Budimpešta zbog Zakona o restituciji upozorila Beograd da će staviti veto na kandidaturu Srbije za članstvo u EU, mnogi su takvu reakciju ocenili kao preoštru i neodmerenu. Sa druge strane, bilo je takođe oštrih reči. Da li smatrate da su dve zemlje sada izašle iz hladnih i olujnih voda?

Martonji: Lično nikada nisam smatrao da se manjkavosti Zakona o restituciji odnose samo na Mađare i da je to posebno mađarsko pitanje. Reč je bila o ljudskim pravima uopšte. Ne smemo da zaboravimo da nisu samo Mađari silom uzimali učešća u redovima mađarske vojske u to vreme (Drugi svetski rat). Bilo je mnogo Mađara, Nemaca, Hrvata. Lično znam za mnogo Srba, koji su, silom bili uključeni u tu vojsku. Zato smo smatrali da prethodni zakon uspostavlja princip kolektivne odgovornosti i kolektivne krivice. Smatrali smo da se to mora ispraviti i zato smo videli vezu između tog pitanja i budućeg članstva Srbije u Evropskoj uniji. Zato insistiram da ovde nije bila reč samo o zaštiti Mađara u susednoj zemlji. Delimično je i to bilo u pitanju, ja to ne negiram. Međutim, problem je bio opštiji i zato mislim da je njegovo razrešenje razlog za zadovoljstvo svih nas - Mađara, Srba i svih drugih.

Mađarske trupe na Kosovu su bile uključene u nekoliko nedavnih incidenata. Kako Vi, kao ministar inostranih poslova, uspevate da pomirite jasne i nedvosmislene obaveze koje imate prema NATO-u sa jedne strane, sa činjenicom da upućujete trupe u susednu zemlju, na deo njene teritorije, koji je sporan, i činjenicom da su mađarske trupe suočene sa veoma osetljivim zadatkom?

Martonji: To jeste osetljiv zadatak. Dva mađarska vojnika su ranjena tokom najnovijih incidenata. Nismo srećni zbog toga. Mnoge druge države Evropske unije su zabrinute iz sličnih razloga, što vam je, mislim, veoma dobro poznato. Međutim, uprkos tome naša je pozicija veoma jasna. Rekli smo da se ova situacija mora razrešiti, ali to, za nas, nije razlog za odlaganje ili bilo kakvo protivljenje davanja Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Tokom procesa hrvatskog približavanja EU, Slovenija je viđena kao neka vrsta mentora Hrvatske, koji joj je pomagao na njenom putu ka Uniji. Da li je to uloga Mađarske u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji - da ponudi mentorsku susedsku ruku pomoći kako bi se taj process ubrzao?

Martonji: Mislim da Mađarska treba da odigra posebnu ulogu u ovom procesu, koji je sada pred nama, pred Srbijom. Nisam siguran da je reč mentor pravi terminološki izbor, ali smo spremni da preuzmemo posebnu ulogu i odgovornost u pružanju pomoći Srbiji u promovisanju procesa pregovora sa Evropskom unijom, koji neće biti lak, ali će, uz pomoć suseda i regiona u celini, biti uspešan. Pomenuli ste Hrvatsku. U poslednjoj fazi pregovora sa Hrvatskom, region je zaista odigrao svoju ulogu. Sve zemlje regiona - teritorija, koju obično nazivamo Srednjom Evropom, podržale su Hrvatsku i potpuno sam siguran da će isto učiniti i u slučaju Srbije.

Kako ocenjujete trgovinske odnose između Srbije i Mađarske. Da li se dovoljno trguje? Šta treba učiniti da se trgovina pospeši?

Martonji: Ne trguje se dovoljno. Mnogo više mora da bude učinjeno. To takođe zavisi od opštih ekonomskih uslova u obema zemljama, to sve znamo. Same brojke nisu premale. Usput, mi beležimo ogroman trgovinski suficit što nije uvek dobro, te mislim da bi trebalo da uvozimo više iz Srbije. Naravno da su nam neophodne mnogo veće investicije u oba smera. Zato, kao što smo rekli i prilikom sastanka sa članovima Vlade Srbije, postoji ogroman potencijal, koji još nije ni iskorišćen, a kamoli iscrpljen. Zato bismo na tome morali mnogo više da radimo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.