Izvor: RTS, 26.Okt.2021, 18:13

Brnabić: Članstvo u EU strateški cilj, važni i pozitivni signali drugim zemljama regiona

Članstvo u Evropskoj uniji strateški je cilj Srbije, rekla je premijerka Ana Brnabić na onlajn samitu pod nazivom "Njena moć" u organizaciji časopisa "Forin polisi" i istakla da je važno da i druge zemlje regiona napreduju na evropskom putu.
Ana Brnabić je naglasila da je za stabilnost regiona od velike važnosti da Evropska unija (EU) da pozitivan signal i drugim zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zapadnog Balkana, posebno Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"To je važno za stabilnost, integracija Zapadnog Balkana je u interesu EU, zemalja u regionu, svih nas", istakla je Brnabićeva.
Komentarišući poslednji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, premijerka je navela da je prepoznat napredak zemlje u svim oblastima.
"Posle više godina Srbija ima tako pozitivan Izveštaj i preporuku Evropske komisije da se otvore dva klastera", ukazala je Brnabićeva i rekla da se sada radi sa svakom državom članicom individualno jer od njih zavisi da li će na Međuvladinoj konferenciji biti otvorena ta dva klastera.
Brnabićeva ističe da Srbija nastavlja sa reformama i to ne samo zbog evrointegracija, već i zbog napretka celog društva u Srbiji.
"Digitalizacija od velikog značaja u suočavanju sa pandemijom" Premijerka Ana Brnabić je ocenila i da je proces digitalizacije u Srbiji bio od velikog značaja u suočavanju sa posledicama prouzrokovanim koronavirusom.
Brnabićeva je istakla da su mnoge državne institucije za vreme pandemije uspele da funkcionišu upravu zahvaljujući elktronskom servisu eUprava.
Naglasila je i da je na taj način omogućeno da đaci u Srbiji pohađaju školu bez prekida i to tako što je organizovana onlajn nastava.
"Veoma nam je pomoglo i u kampanji vakcinacije. Napravili smo sistem na kojem su građani mogli u potpunosti da sve odrade vezano za vakcinaciju, omogućili smo elektronsko prijavljivanje i onda smo ih podsećali za revakcinaciju, kao što radimo i sada za treću, odnosno buster dozu", objasnila je Brnabićeva.
"Pružamo ljudima iz dijaspore podršku da se vrate"Razgovor sa premijerkom vodila je urednica časopisa Forin polisi Ejmi Makinon koju je interesovalo i na koji način se Vlada Srbije suočila sa problemom odlaska mladog školovanog kadra iz zemlje.
Brnabićeva je odgovorila da je Vlada učinila sve napore kako bi podržale te ljude da se vrate u zemlju i podsetila da su uvedene poreske olakšice za kompanije koje zapošljavaju ljude iz dijaspore.
"Pružamo ljudima iz dijaspore podršku da se vrate u zemlju i vidimo da se to dešava, ali problem odliva mozgova i dalje postoji, samo u mnogo manjoj meri", kazala je premijerka.
"Žene sve više zauzimaju važna mesta"Ana Brnabić je govorila i o položaju žena u društvu u Srbiji i navela da žene sve više zauzimaju važna mesta u vođenju zemlje, na državnom nivou, ali i na lokalnom.
Ipak, kako kaže, i kroz reforme pravosuđa se radi dosta kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama, ali i u ostvarivanju osnovnih prava žena.
"To je ozbiljno pitanje i za rešavanje svih problema u vezi toga potrebno je vreme", navela je Brnabićeva.
Rekla je da je za vreme pandemije koronavirusa u Srbiji primećen porast nasilja, ali i psihosomatski problemi poput napada panike, depresije i to ne samo kod žena, već u celoj populaciji.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.