Izvor: RTS, 24.Nov.2020, 19:43

Borelj: Od Srbije se očekuje da spoljnu politiku uskladi sa stavovima Evropske unije

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj kaže da se od Srbije, kao zemlje strateški opredeljene za članstvo u Uniji, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu deluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena.
Žozep Borelj je istakao da bi bilo kakvi diplomatski koraci koji se protive zajedničkom stavu Evropske unije (EU) o Jerusalimu bili za "ozbiljnu zabrinutost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i žaljenje".

U odgovoru na poslaničko pitanje o mogućim posledicama uticaja dosadašnje politika SAD na procese pristupanja zemlja Zapadnog Balkan i konkretnim posledicama koje mogu proizaći iz Vašingtonskog sporazuma, Borelj je odgovorio da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.
"Srbija već pregovara o pristupanju EU i očekuje se da će svoje politike prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikama i stavovima koje je usvojila EU - tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom", rekao je šef diplomatije EU.
Iz Unije poručuju da od nove administracije u Vašingtonu očekuju "bolju i usklađeniju" saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima, od Irana, Rusije, Kine do Turske.
Očekuje se i "bolja komunikacija i saradnja" kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.
Podrška za deo sporazuma koji se odnosi na ekonomsku saradnjuAnalitičari smatraju da će se u okvirima obnavljanja strateškog partnerstva, ali i novih politika nastupajuće administracije u Vašingtonu, razmotriti i delovi Vašingtonskog sporazuma i njihova primena.
"Nova američka administracija neće odbacivati delove sporazuma koji se pokažu kao funkcionlni i svrsishodni", navodi za agenciju Tanjug Džonatan Kac iz nemačkog Maršalovog fonda.
Istovremeom, šef diplomatije EU Žozep Borelj, naglašava da Beograd i Priština "nakon Vašingtona" u Briselu nastavljaju rad na međusobnom sveobuhvatnom sporazumu "u skladu sa EU tekovinama" i međunarodnim pravom.
Za razliku od neslaganja oko spoljnopolitičkog pitanja u vezi sa Izraelom, iz EU poručuju da pozdravljaju deo Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na ekonomski razvoj Beograda i Prištine i regiona u celini.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borelj: Beograd da uskladi spoljnu politiku sa Briselom

Izvor: Blic, 24.Nov.2020

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzep Borelj rekao je da se od Srbije, kao zemlje starteški opređeljene za članstvo u EU, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu đeluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.