Izvor: RTS, 21.Jul.2020, 20:25

Bilčik: Cilj da bar jedna zemlja bude spremna za članstvo u EU do 2024

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, izjavio je da je strateški cilj EU da bar jedna zemlja bude spremna za članstvo u EU do 2024. godine, ali je istakao da se nada da će biti i više zemalja.
Držim palčeve da bude više od jedne zemlje, što je više moguće, rekao je Bilčik na 8. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradskoj NATO nedelji, koju organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS).

On je, međutim, naglasio da je za to potrebno mnogo rada, istakavši da nije reč o tome da se udovolji EU, već o budućnosti Srbije.
Govoreći o pitanjima bezbednosti, prošlosti, NATO-u i Kosovu, Bilčik je rekao da je potrebno još mnogo rada na procesu pomirenja i suočavanju s prošlošću kako bi postojala budućnost.
Istakao je da će obratiti pažnju na proces promiranja Beograda i Prištine u svom izveštaju u Evropskom parlamentu, čiji će nacrt, kako je najavio, izraditi kasnije ove jeseni.
"Imamo jedinstvenu priliku na napredujemo u procesu pomirenja, započeli smo dijalog Beograda i Prištine. Ovo je prilika za elite u regionu i prilika da da se gleda u budućnost", rekao je Bilčik.
On je dodao da će Zapadni Balkan i Srbija imati uspešnu, prosperitentnu, stabilnu i evropsku budućnost ako se pomire sa "greškama iz prošlosti".
Članstvo u NATO i EU strateški izborBilčik je dodao da bi Srbija trebalo da razmišlja o članstvu u savezima koji, kako je naveo, obezbeđuju bezbednost i prosperitet, kao što su EU i NATO. 
Prema njegovim rečima, članstvo u NATO i EU nije politička transakcija, već strateški izbor koji malim državama daje moć u odnosima sa drugim zemljama.
Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbijuje ocenio je da je dobra vest za EU, ali i za Zapadni Balkan i Srbiju, to što je na samitu u Briselu postugnut sporazum o paketu za oporavak Eu.
"Treba nam snažna, otpornija Evropa, i Evropa koja će moći da se više angažuje u susedstvu, posebno onima koji učestvuju u pregovorima o evropskoj perpektivi, što uključuje Srbiju", poručio je Bilčik.
Podvukao je i da je pridruživanje EU poput braka, koji nije lako napistiti, što se videlo i na primeru Bregzita.
"To je izbor za ceo život, treba se tako i tretirati", poručio je stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.
Dobrosusedski odnosi preduslov za dobru budućnostOcenjuje da bi Srbija trebalo da ima dobrosusedske odnose sa svima, što uključuje Crnu Goru, ocenivši da je to preduslov za dobru evropsku budućnost.
"To nije lako, ali jedini put napred je dijalog, dijalog, dijalog", rekao je Bilčik govoreći o pitanju spornog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti.
Ističe da to rešenje treba da bude postignuto između predstavnika vlasti i crkve i poručio da je neophodan kompromis.
Kako je naveo, to ne može biti igra u kojoj svi dobijaju, već u kojoj svi nešto dobiju, ali su ispremni da se nečeg odreknu.
Govoreći o medijima u Evropi i na Balkanu, on je istakao da je važno da izveštavaju na osnovu činjenica, u javnom interesu, kao i da budu nezavisni i sloboni.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.