Bez posebnih uslova za Srbiju

Izvor: RTS, 09.Sep.2011, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez posebnih uslova za Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio da Srbija očekuje skoro dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i datuma početka pregovora, iako je svesna i mogućnosti drugačijeg ishoda, i naglasio da u procesu evrointegracija ne sme biti suočena sa posebnim uslovima. Odnosi sa Prištinom biće jedan od ključnih elemenata prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije, rekao predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Srbija poseduje pun kapacitet za početak pregovara o članstvu - rekao je Tadić, otvarajući prvi Forum Srbija - EU u Beogradu. Herman van Rompaj kaže da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da Unija nije zaboravila Srbiju i Zapadni Balkan.

Rešenje za Kosovo i Metohiju mora imati četiri elementa: traženje optimalne opcije za sever Kosova, garanciju sigurnosti za Srbe u enklavama, regulisanje statusa najznačajnijih spomenika srpske kulture i satusa imovine Srba i države Srbije na Kosovu, rekao je Tadić.

"Ako dođe do novog pokušaja da se nasilno menja situacija na terenu, posledice mogu biti veoma teške i u tom smislu ne mogu isključiti mogućnost da one izazovu novo pomeranje stanovništva i egzodus", upozorio je predsednik Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su vrlo male šanse da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, prenosi agencija Beta.

Jeremić je novinarima na Forumu Srbija-EU rekao i da treba biti oprezan u predviđanjima da li će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Šef srpske diplomatije je međutim dodao da reformski proces u evrointergracijama treba nastaviti.

Tadić je ocenio da je naša zemlja na putu ka Evropskoj uniji učinila sve da dođe do pregovora sa EU, i da očekuje da u procesu evrointegracija bude tretirana kao i druge zemlje koje pretenduju na članstvo u EU.

"Ne tražimo privilegije i olakšice, ali ne prihvatamo ni nametanje drugačijih uslova drugačijih od onih koje su imale druge države u tom procesu", naglasio je Tadić.

On je istakao da se nada da će EU prepoznati napore koje Srbija čini u procesu reformi, kao i njenu ulogu garanta stabilnosti i saradnje u regionu Jugoistčne Evrope.

Prema njegovim rečima, zaustavljanje ili usporenje proširenja EU pogodilo bi građane Srbije, ali i interese EU, budući da je politička i ekonomska stabilnost Zapadnog Balkana interes čitave Evrope.

"Razumemo da ima onih koji su nepoverljivi prema proširenju EU i da EU ne želi da prijemom novih članica unese u sebe nove probleme. Srbija ne stvara takvu situaciju, Srbija rešava probleme nasleđene iz prethodnih vremena", poručio je Tadić.

On je naglasio da "politika koja Srbiju vodi u Evropsku uniju", a to je, naglasio je, i njegova politika, "nema dobru alternativu", iako na političkoj sceni u Srbiji, kao demokratskoj zemlji, ima i glasova koji se protive takvom stremljenju.

Tadić je učesnicima foruma objasnio da Srbija poseduje političku volju i administrativne kapacitete za ispunjenje svih kopenhaških kriterijuma i ubrzano približavanje EU, ali da se "neće zarad dobijanja statusa kandidata odreći traženja pravednog rešenja za KiM".

"Niko ne mora da ubeđuje Srbiju da je problem Kosova i Metohije potrebno rešiti pre ulaska u EU. Mi želimo da ga rešimo jer opterećuje živote naših ljudi i funkcionisanje naše države i mi to činimo na način koji priliči demokratskim zemljama", rekao je Tadić.

Problem Kosova, kako je još jednom naglasio, mora biti rešen kompromisom, a ne tako da jedna strana dobije sve a da druga izgubi, a rešenja ne može biti ukoliko se unilateralizam i sila jedne strane stimulišu i nagrađuju.

Srbija, kako je poručio, želi da nasatavi politiku traženja miroljubivog rešenja kroz konkretni dijalog sa Prištinom i da ima najkonstruktivniju moguću ulogu u tom procesu.

Predsednik Tadić je podsetio da je Srbija nakon petooktobarskih demokratskih promena nastojala da razvija najbolje odnose sa EU i zemljama regiona i učvrsti mir i stabilnost u regionu.

On je podsetio da je, sa ciljem regionalnog pomirenja, posećivao stratišta pripadnika svih naroda koji su stradali u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, a da je Srbija sa istim ciljem uspešno okončala saradnju sa Haškim tribunalom.

Tadić je ocenio da bi rešavanja pitanja nestalih i povratak izbeglih bio još jedan suštinski korak ka pomirenju u regionu.

Predsednik Srbije je, međutim, istakao da ovakav pristup očekuje i od drugih zemalja regiona, ali i podršku međunarodne zajednice, i zato još jednom zatražio preduzimanje nezavisne istrage pod okriljem UN povodom izveštaja izvestioca SE Dika Martija o trgovni ljudskim organima na Kosovu. 

Rompaj: Odnos sa Prištinom ključni faktor

Visoki zvaničnik iz Brisela Herman van Rompaj pohvalio napredak koji je Srbija u evropskim integracijama postigla u poslednje tri godine, ocenivši ga kao izvanredan i pozvao srpsko rukovodstvo da ostane privrženo evropskim ciljevima.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da prati stanje odnosa Beograda i Prištine, dodavši da će to biti jedan od ključnih faktora kada se bude odlučivalo o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Rompaj je rekao da je pitanje Kosova osetljivo i pozdravio je rezultate dijaloga Beograda i Prištine koji treba da spreče opasnost koju nose jednostrani potezi.

"Srećan sam što vidim da su razgovori dali rezultata po pitanju carina i katastra", rekao je Van Rompej.

Rompaj, kako kaže, želi da ohrabri "srpsko liderstvo da ostane privrženo i odlučno u težnji da se ostvare evropski ciljevi".

"Uradili ste mnogo ali treba još. Spremni smo da vam pomognemo. Unija će biti spremna kada Srbija bude spremna", poručio je Van Rompej ističući da EU želi da ceo region ispuni kriterijume i uđe Uniju.

"Naše članice nisu izgubile iz vida težnju zemalja da uđu u EU", rekao je Van Rompej, ali je naveo da ne može biti prečica u ispunjavanju kopenhaških uslova, čiji su osnovni elementi regionalna saradnja, posebno na Zapadnom Balkanu koji je opterećen ratovima.

Prema njegovim rečima, regionalna saradnja treba da bude sveobuhvatna i da odsustvo Beograda ili Prištine na regionalnim skupovima smanjuje njihovu efikasnost i kao primere naveo forume posvećene borbi protiv kriminala.

Van Rompej je istakao da je današnji Forum izuzetna prilika da se raspravlja o evrointegracijama Srbije i da odražava posvećenost Beograda evrointegracijama.

Poručio je da će Evropska unija uraditi šta mora da reši pitanje sa valutom i dugovima, ali je naglasio da je Evropa dubok politički projekat održanja mira.

Van Rompej je poručio da je potrebno osigurati da se demokratija i vladavina prava čvrsto uspostave i ukazao na značaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na pravosudne reforme.

"Treba naglasiti da su te reforme pre svega u interesu Srbije i njenih građana", poručio je on.

Članstvo u interesu građana

Premijer Mirko Cvetković rekao je da je Vlada Srbije odlučna da istraje na putu koji vodi ka punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji jer je uverena da je to suštinski interes zemlje i garancija bolje budućnosti za sve građane.

Cvetković je podsetio da je prilikom formiranja vlade kao jedan od osnovnih prioriteta istaknuta puna posvećenost što bržem ulasku Srbije u EU uz očuvanje teritorijalnog integriteta.

"To opredeljenje nijednom nije dovedeno u pitanje. Šta više drugi ključni prioriteti - razvoj privrede Srbije i poboljšanje životnog standarda građana, razvoj socijalno odgovorne države i solidarnog društva, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, čvrsto su povezani sa sprovođenjem evropske agende", istakao je premijer.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da je 2011. godina odlučujuća za strateški cilj Srbije, a to je punopravno članstvo u EU.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je parlament ispunio 98 odsto obaveza iz nacionalnog plana evrointegracija i sve preporuke Evropske komisije preveo u stvaran život.

"Politika, čiji je jedan od ključnih ciljeva integracija Srbije u EU, u nadležnosti je Vlade Srbije, a mandat za vodjenje takve politike dala je Narodna skupština. U državnom projektu, koji se zove priključenje EU, to je misija skupštine", rekla je Đukić Dejanović.

Predsedavajući grupe Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Martin rekao je da očekuje da će njegova grupa preporučiti Evropskoj komisiji da Srbija u oktobru dobije status kandidata.

Za Srbiju i ceo region zapadnog Balkana ne postoji alternativa o evropskim integracijama, a Evropskoj uniji je potrebna demokratska Srbija i stabilan region kao ravnopravan partner, istakao je Šulc.

Forum Srbija - EU, u organizaciji Vlade Srbije, okupio je u Beogradu više od 400 ministara, intelektualaca, predstavnika nevladinog sektora i novinara iz više zemlja EU i regiona.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.