SAD započinju rat na Internetu?

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2011, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD `započinju rat` na Internetu?

23.07.2011. - Socijalni mediji čuvaju bezbednost

Pentagon namerava da iskoristi Internet za vojnu obaveštajnu službu i informacionu borbu s drugim državama. Taj resor planira da utroši 42 miliona dolara za razradu specijalnog kompjuterskog softvera Socijalni mediji u strateškom komuniciranju.

Oni će pratiti propagandu, koja je neprijateljski raspoložena prema SAD-u i uzvraćati u krupnim socijalnim mrežama – >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Fejsbuk, Tviter, kao i na videohostingu JuTjub. Pre svega će se SAD baviti stvaranjem takvog tehničkog sistema da bi unapred saznali o svim problemima i reagovale, - uveren je profesor Uralskog državnog ekonomskog univerziteta, stručnjak za konkurentnu obaveštajnu službu Evgenij Juščuk.

Ako program bude radio onako, kako je izjavljeno, on će postati sistem ranog upozoravanja o problemima. Iz iskustva onog, što se dešava u ruskoj blogosferi u socijalnim mrežama, već je definisano sledeće mišlenje: Ono što se danas govori u blogovima, prekosutra će se govoriti na mitinzima. Zato će stanje takvog programa omogućiti saznanje o budućem problemu i preduzimanje mera pre nego on postanje vidljiv i bez tehničkih sredstava. Međutim, sistem reagovanja je posebna priča. Između ostalog, u sistemu reagovanja su SAD takođe raspisale konkurs: stvara se sofrver koji će omogućiti da jedan operator upravlja sa desetine akaunata u forumima, blogovima, socijalnim mrežama. I to na različitim jezicima uz poštovanje anonimnosti. Ta dva instrumenta će moći da podignu informacione ratove na novi nivo, jer će to omogućiti sa manjem brojem pripremljenih ljudi reagovanje unapred na sve incidente.

Ako sistem proradi, SAD će moći da tvrde o totalnoj informativnoj nadmoći u odnosu na druge zemlje. One su ionako više puta uhodavale mehanizme vođenja informativnih ratova u drugim državama. Nedavne obojene internet-revolucije u Evropi i Libiji potvrđuju to. Prema Rusiji su SAD ispoljili globalni informacioni demarš 2008. godine u vreme gruzijsko-osetinskog konflikta, on je pokazao da je Rusija izgubila taj rat, - rekao je Glasu Rusije direktor obaveštajne agencije R-Tehno Roman Romačov.

Informacioni rat je prešao u prvorazredne zadatke. U vezi sa globalnim tendencijama kretanja ka informativnom društvu promenio se prilaz elektronskom ratu, te, nažalost, Rusija nije stigla da preuredi svoj sistem bezbednosti za novu vrstu opasnosti. Što se tiče Amerikanaca, oni se trude da preduchitre. Pentagon je pre par godina referisao o pobedničkom programu s budžetom od 5 miliona dolara, ali je danas primetno naglo povećanje budžeta na 42 miliona, i to u vreme kada američka vlada i senat rešavaju da naglo smanje državne troškove u vezi sa ogromnim spoljnim dugom.

Znajući o koracima, koje preduzimaju SAD, Rusija mora da promisli sopstvenu informacionu bezbednost, tim pre što u njenim resorima i nedržavnim strukturama postoje stručnjaci koji umeju da sprečavaju opasnosti i vode informacione ratove, - nastavlja Roman Romaničev. – Međutim, država mora da ima striktno definisan stav po tom pitanju i odgovarajuće finansiranje takih programa, -rezimira on.

Izvor: foto: ru.wikipedia.org/Amimciptimdim/cc-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.