Kragujevački srednjoškolci se filmom bore za bioskop

Izvor: S media, 27.Jul.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački srednjoškolci se filmom bore za bioskop

Učenici Prve kragujevačke gimnazije su na Kragujevačkom maratonu, u okviru kreativnih radionica ''Čuj, vidi, pokreni'', snimili su mobilnim telefonima kratki film o stanju kulture u tom gradu.

Kako je saopštio direktor umetničke grupe "Dokukino" Darko Soković, mladi u svom filmu kritikuju postavljanje krsta od 18 metara na ulazu u grad, dok istovremeno Kragujevac nema bioskop niti zatvorene bazene ili sigurnu kuću.

Film traje šest minuta i dostupan je na Internetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na adresi www.youtube.com.

Polaznici radionice su, koristeći samo mobilne telefone, zabeležili koje sve institucije, ustanove i sadržaji Kragujevcu nedostaju. Kroz igrane minijature prikazali su i apsurdne situacije života, rada i obrazovanja u gradu u kome ne postoje teniski tereni, koncertna dvorana ili zgrada uglednog Filološko-umetničkog fakulteta.

Urednik programa ''Čuj, vidi, pokreni" Vojin Vasović istakao je da polaznici radionice "snimajući film pomoću svima dostupnih mobilnih telefona poručuju da kroz ovaj medij svi mladi ljudi mogu i treba da traže i pruže rešenja društvenih problema koji ih se tiču".

Kragujevački maraton održava se već tri godine u organizaciji umetničkog kolektiva Dokukino/DKQ u okviru programa ''Čuj, vidi, pokreni''. Pored radionica filma, program uključuje i intenzivne radionice eksperimentalne radiofonije i teatra pokreta.

Projekat podržava Grad Kragujevac, a partner na projektu je kragujevačka organizacija NOVA.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.