Izvor: Politika, 24.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iživljavanje učenika kao video-hit

Prosvetne vlasti nemoćne da kazne bivše maturante ETŠ „Nikola Tesla” koji su snimak objavili na Internetu. – Odgovorni i nastavnici koji ne prijavljuju „nestašluke”

Maturanti jednog odeljenja beogradske Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” rešili su da se na nesvakidašnji način „obračunaju” s profesorom S. A. Pošto su završili školu, obelodanili su snimak na kojem se vidi kako ga maltretiraju na času. Snimak na sajtu „ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jutjub” na kome se vidi kako učenici teraju profesora da jede čips, skaču mu po automobilu, upisuju pred njim ocene u dnevnik, star je oko tri godine, a postavili su ga maturanti sa odseka telekomunikacije nakon što su završili školu, objašnjavaju iz ETŠ „Nikola Tesla”. Marija Kusić, pomoćnik direktora škole, kaže da nadležni iz ove obrazovne ustanove nisu imali nikakva saznanja o ovom slučaju, jer se profesor nikada nije žalio da ga učenici maltretiraju, pa su za ovaj slučaj saznali tek preko Interneta.

– Snimak se ponovo pojavio proletos i prepoznali smo učenike, ali oni odavno nisu đaci ove škole i škola ne može ništa da uradi da sankcioniše njihovo ponašanje. Profesor se nije žalio da ga bilo ko maltretira, on predaje i sada u školi, ali, iz nekih drugih razloga, drži časove samo drugoj godini i ne radi više sa maturantima – objašnjava za naš list Marija Kusić, pomoćnik direktora ETŠ „Nikola Tesla”.

Gradskoj prosvetnoj inspekciji do sada nisu stizale prijave zbog snimanja učeničkih maltretiranja profesora. Milovan Lazović, pomoćnik gradskog sekretara za obrazovanje, kaže da je bilo nekoliko prijava, ali da su bili u pitanju slučajevi kada đak maltretira svog drugara.

– To su bili snimci koji su načinjeni mobilnim telefonom i bili su mnogo bezazleniji od ovoga – kaže Lazović.

On objašnjava da kada se desi ovako nešto, ako se ispostavi da su navodi tačni, ispituje se odgovornost svih aktera, tačnije i učenika i profesora, pa su u slučaju da đaci maltretiraju profesora podjednako odgovorne obe strane i treba da se utvrdi šta je dovelo do takve situacije.

– Profesor je odgovoran za rad i disciplinu na času, a isto tako i učenici imaju obaveze koje moraju da ispunjavaju i odgovorni su za svoje ponašanje. Tražićemo od direktorke škole da napiše izveštaj o ovom slučaju da bismo utvrdili šta se tačno dogodilo i zašto to nije prijavljeno – rekao je Lazović.

Na „Jutjubu” postoje drugi snimci sa časova ovog nastavnika koje je do sada videlo više od 1.000 korisnika sajta, a ispod njih napisani su i komentari njegovih bivših i sadašnjih učenika. „Ponekad mi ga bude žao, ali uglavnom me boli uvo...”, glasi jedan komentar.

„Dečjim nestašlucima”, iako ih profesori i roditelji često kriju od javnosti, đaci, izgleda, vole da se hvale i sve češće ih stavljaju na Internet gde su dostupni milionima korisnika. Mnoge prestupe koje ne uspeju da zabeleže kamere video-nadzora, ukoliko ih škola ima, zabeleže sami đaci, najčešće mobilnim telefonima. Tako se može videti kako đaci izbacuju klupu kroz prozor, učenik koji se mašinicom šiša na času veronauke, tuča devojaka u školskom dvorištu, skakanje po klupama i uništavanje školskog inventara za vreme odmora, raspravljanje sa profesorom koji upisuje ocenu u dnevnik, boksovanje na času dok nastavnik predaje...

Iz Ministarstva prosvete objašnjavaju da bi, zbog sve učestalijih slučajeva snimanja maltretiranja učenika ili profesora na času, svaka škola u pravilniku o ponašanju učenika i nastavnika, koji je po zakonu dužna da ima, trebalo da zabrani korišćenje mobilnih telefona na času. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakon o srednjim školama ne zabranjuju upotrebu mobilnih telefona na času, ali bi se to moglo regulisati školskim pravilnikom. Takođe, upisivanje ocena u dnevnik, koje se vidi na snimku iz ETŠ „Nikola Tesla” predstavlja težu povredu obaveze učenika. Direktor na osnovu saznanja iz medija ili sa Interneta treba da ispita disciplinsku odgovornost učenika, ali i da kontaktira sa zaposlenima iz medicine rada da utvrdi da li je profesor psihofizički sposoban za rad sa decom ako se radi o slučaju koji se dogodio na času, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete. Za neovlašćeno fotografisanje, objavljivanje i prikazivanje tuđeg portreta ili snimka, po Krivičnom zakonu Republike Srbije, zaprećena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine.

J. Beoković

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.