U Pirotu fali 200 glasačkih listića - sumnja na mogući bugarski voz

Izvor: JužneVesti.com, 16.Dec.2023, 12:44

U Pirotu fali 200 glasačkih listića - sumnja na mogući "bugarski voz"

Na sednici Gradske izborne komisije Pirota konstatovano je da nedostaje 200 glasačkih listića za lokalne izbore koji će biti održani u nedelju, 17. decembra, paralelno sa republičkim. Predsednik pirotske izborne komisije Jovan MIlenković ističe da su, zbog toga što izlaznost glasača na izborima nikada nije bila 100%, izvršili su preraspodelu glasačkih listića. Opozicija najavila krivičnu prijavu i upozorava na mogući "bugarski voz".

Kako bi se popunio broj na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svim biračkim mestima u Pirotu za lokalne izbore, po 20 glasačkih listića biće preraspodeljeno sa najvećih biračkih mesta odluka je komisije. Milenković iz pirotskog GIK-a tvrdi da ta odluka neće imati uticaj na glasanje, te da su o odluci obavestili Službeni glasnik koji je prvobitno, kako kaže, odštampao 200 listića manje.

Sva biračka mesta imaju potreban broj glasačkih listića da se izvrši glasanje. Nigde i nikada izlaznost nije bila 100%, što znači da će svi ljudi koji žele da glasaju imati mogućnost da glasaju. Niko ne može da ostane bez glasačkog listića i da na taj način bude sprečen da glasa. Ništa se nije radilo krišom, ta odluka je izglasana komisijski - rekao je Milenković.

Zaključuje da bi potencijalne neregularnosti izazvala pojava više glasačkih listića od predviđenih, te da odluka komisije o preraspodeli neće moći da utiče na regularnost izbora, između ostalog i zato što je poslednji put izlaznost glasača bila preko 100%, kako Milenković kaže, u vreme Josipa Broza Tita.

Iz najveće opozicione koalicije smatraju da je ovo potencijalno opasno jer otvara mogućnost za izbornu krađu po principu tzv. "bugarskog voza". Najavljuju da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica po članu 162 krivičnog zakonika Republike Srbije.

Inače, "bugarski voz" jeste neka vrsta cirkularnog glasanja i poznata izborna nepravilnost, o kojoj više možete pročitati ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.