Nišvilova nagrada za životno delo Jogi - pioniru fuzije džeza i world music-a u Srbiji

Izvor: JužneVesti.com, 13.Apr.2023, 14:55

"Nišvilova" nagrada za životno delo Jogi - pioniru fuzije džeza i "world music"-a u Srbiji

Kompozitor, gitarista i publicista Dragomir Milenković Joga, dobitnik je nagrade Nišvila za životno delo Nišvil džez festivala, koja se dodeljuje umetnicima koji su svojom radom ostavili trag u srpskoj džez muzici. Nagrada će mu biti uručena u četvrtak 10. avgusta, tokom prvog dana festivala, na kome će sa svojim bendom Hazari i nastupiti.

Istražujući mogućnosti primene muzike sveta u džezu, početkom 90-ih godina radio je na izgradnji novog balkanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << džeza, kažu iz organizacije i dodaju da je tokom karijere objavio 14 albuma i nastupao na brojnim festivalima i ustanovama kulture.

Dragomir Milenković Joga će sa novom postavom grupe Hazari i nastupiti na otvaranju ovogodišnjeg festivala, na kojem je inače nastupao nekoliko puta, a u posebnom sećanju je ostao koncert Hazara, kada je kao specijalni gost na Nišvilu 2010. godine sa njima nastupio Kornelije Bata Kovač - kažu organizatori.

Pored Kornelija Kovača, sarađivao je sa mnogim umetnicima među kojima su i Oliver Dragojević, Beti Đorđević, Ljubiša Stojanović Luis, Usnija Redžepova, Vaska Ilijeva, kao i bendovima Frenki, Misteria karpatika, EYOT i mnogi drugi.

Dragomir Milenković Joga rođen je 1954. godine u dalmatinskom gradu Trogiru, a prema rečima organizatora, period šire afirmacije proveo je u Prokuplju i Nišu, odakle je i skrenuo pažnju svetske javnosti na svoj rad.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.