Nišvil objavio program - moguće da festival bude emitovan onlajn ili pomeren za septembar

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jul.2020, 13:08

"Nišvil" objavio program - moguće da festival bude emitovan onlajn ili pomeren za septembar

Iako je objavljen kompletan glavni program i plan pratećih manifestacije za Nišvil, koji bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta, direktor džez festivala Ivan Blagojević je naglasio da će konačna odluka o formatu i terminu biti doneta 1. avgusta, a zavisiće od stanja epidemiološke situacije i preporuka Kriznog štaba. Postoji mogućnost i da tradicionalni festival bude emitovan onlajn ili pomeren za septembar.

Dok su mnoge manifestacije u zemlji otkazane, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << odluka o održavanju ovogodišnjeg Nišvila još nije konano doneta, a zavisiće i od drugih država, navodi direktor festivala Ivan Blagojević.

Da li će glavni muzički program biti održan u predviđenom terminu od 13. do 16. avgusta, sa tada dozvoljenim brojem posetilaca ili online, bez posetilaca, zavisiće najviše od odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu uklinute do 1. avgusta, Nišvil će biti održan između 10. i 13. septembra. Verujemo, tada u boljim okolnostima - rekao je Blagojević.

Odluka 1. asvgusta; foto: Nisville

On je zamolio članove Kriznog štaba, kao i svih gradskih štabova, da se suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije.

Pre svega mislim na pozorišne, filmske i muzičke festivale čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere sociajlne distance mnogo bolje nego što je to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima ili kafanama i klubovima - dodao je Blagojević.

Direktor Nišvila je zamolio članove Štaba da jasno razdvoje dozvoljeni broj okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Nelogično je da ograničenje za otvorene prostore bude takođe 10 ljudi, ako trenutno samo na korzoima vodećih srpskih banja imamo po nekoliko hiljada posetilaca. Mora se povesti računa o opstanku i efzistenciji slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene jer su ti segmenti u daleko nepovoljnijem položaju od kolega zapošljenih u javnim kulturnim institucijama - kaže Blagojević.

Ovogodišnji program

Važno je da se umetnicima ne uskraćuje pravo na rad i umetničko izražavanje, makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno, dodaje direktor niškog džez festivala.

Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata postavio Vinston Čerčil – zaštititi kulturu jednog naroda po svaku cenu. Za početak, ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo - završio je izlaganje Blagojević.

Kompletan planirani program za ovu godinu možete videti u nastavku teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Sudbina džez festivala u rukama epidemologa, direktor apeluje: "Sposobni smo da sprovedemo mere zaštite"

Izvor: Blic, 17.Jul.2020

„Nišvil“ džez festival je objavio kompletan glavni program kao i sve prateće programe koji bi trebalo da se održe od 7. do 16. avgusta, ali će konačna odluka o formatu i terminu održavanja festivala, kako je na današnjoj konferenciji saopštio direktor festivala Ivan Blagojević, biti doneta...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.