Izvor: JUGpress.com, 22.Jan.2022, 14:10

Dačić: Vučić zajednički kandidat, dogovaramo se oko listi

LESKOVAC

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je danas da će ta stranka podržati Aleksandra Vučića za zajedničkog predsedničkog kandidata na predstojećim izborima.

On je rekao da se neće kandidovati za predsednika Srbije posebno ispred SPS jer ne želi da oduzima neke glasove a ideja je da zajednički kandidat pobedi u prvom krugu.

Dačić je rekao da dogovor o tome da li se izazi u dve ili jednu kolonu na parlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i lokalne izbore, koji se održavaju u dvadesetak gradova i opština, još uvek nije konačno postignut i da će to biti definisano do 1. Februara. „Možda bi ipak bilo bolje da budemo na jednoj listi jer bi ovako bilo komplikovano objašnjavati građanima da na jednim izborima glasaju za listu na jednom broju a za druge na drugom“, rekao je Dačić.

Dačić je u Leskovcu održao sastanak sa rukovodstvom gradskih i opštinskih odbora iz Jablaničkog, Pčinjskog i Pirotskog okruga, a povod su izbori koji će se održati u Republici Srbiji.

„Obilazimo okruge i gradove i ostao je još jug, s obzirom da sam već razgovarao sa predstavnicima naše partije širom Srbije. Mi smo uvek spremni za izbore, to nije nikakav problem, a važno je da se podigne „radna temperatura“ i da uđemo u pripremu za izbore. Otprilike 15. februara će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, kao i lokalni u nekim opštinama. Ja ću na 90 dana pre isteka mandata presednika republike raspisati i predsedničke izbore, što je otprilke 2. marta. Pošto je to već tu, mi želimo da vidimo kakvo je stanje u stranci, da podignemo nivo naše organizovanosti, mada je jug Srbije, što se tiče SPS-a, uvek davao naše najbolje rezultate,“ rekao je Dačić.

On je rekao i da SPS nije pao ispod rezultata koje je osvojio na poslednjim izborima.

Na pitanje novinarke JUGpressa da li su radili istraživanje medju članovima stranke koliko su zadovoljni saradnjom sa SNS-om i zajedničkim listama, budući da se ovoj agenciji više članova žalilo da ih malteriraju koalicioni partneri a da im na Kosovu i Metohiji prete ljudi iz SNS, Dačić je rekao da u stranci nisu radili istraživanje među članstvom o tome koliko su zadovoljni saradnjom sa SNS-om.

“Ne verujem da postoji takvo istraživanje, ali je tačno da postoje problemi. Mi smo to više puta isticali, čak smo napravili i nekoliko radnih grupa na poslednjem sastanku sa Vučićem i SNS-om koji će međusobno da razgovaraju na različite teme. Jedna od tema je priprema zajedničkog programa rada u budućnosti, drugo pitanje je proprema za izbore, treće je saradnja kada je reč o medijima i javnom nastupu, a na kraju je i rešavanje svih problematičnih situacija na terenu. Ali, i pored svega toga, znate imate situaciju koja je veoma različita u različitim delovima Srbije. Recimo, ovde na jugu Srbije treći politički faktor ne postoji, nema nekih jakih političkih stranaka, politička borba se vodi uglavnom između SNS-a i SPS-a i onda je normalno da tu dolazi do raznih odnosa. Naš je interes da se sve to neguje, da se neguje kultura zajedničkog rada iako na lokalu postoje različiti interesi,“ rekao je Dačić.

Na naše pitanje da li je uobičajeno i normalno da se izborni zakoni menjaju ili dopunjuju pred same izbore , Dačić je rekao da “nije uobičajeno da se pred izbore menjaju izborni zakoni, ali da se to radi kao rezultat međustranačkog dijaloga”.

“Nije bilo namere da se menja izborni zakon, ali je to dogovor sa opozicionim strankama i cilj je popravljanje onih zakona koji bi omogfućili da svi budu zadovoljni, odnosno relativno zadovoljni i da imaju ulogu u kontroli izbornog procesa. Zakoni koji će sada biti na dnevnom redu su usaglašeni sa strankama koje su učestvovale u dijalogu i sa preporukama OEBS-a. To je doprinos poboljšanju uslova za održavanje izbora u Srbiji. Uostalom, već sledeće nedelje dolaze predstavnici Evropskog parlamenta, pa će i oni razgovarati sa svim strankama,“ rekao je Dačić

Na pitanje novinara JUGpressa kakva je tačno situacija sa Rio Tinto, da li oni idu iz Srbije ili se samo prolongira nastavak radova za sledeću godionbu aoni čće do tada ipak biti u Srbiji, Dačić je odgovorio da ne zna sve detelje, ali „koliko sam razumeo čitav taj proces je zaustaveljen  i ukinuti su svi akti koji podrazumevaju nastavak rada. To znači da je sa tim pitanjem gotovo.“

Referendum na Kosovu je prošao bez mogućnosti tamošnjim Srbima da se na samoj teritoriji Kosova i Metohije glasaju, a na naše pitanje zašto se vlasti nisu tranije i viuše angažovale oko toga jer su Srbi ranijih godina mogli da glasaju na svim izborima, Ivica Dačić kaže da je njegova stranka mišljenja da Srbi moraju da imaju pravo da glasaju na KIM i da se to do sada uvek tako i radilo.

„Ovo je zaista stvaranje jedne atmosfere da Srbi ne mogu da učestvuju u izbornim i političkim procesima u Republici Srbiji. Ovde je stvar u tome što su ranije predstavnici međunarodne zajednice bili ti koji su praktično obezbeđivali da druga trsana da saglasnost, a ovoga puta te saglasnosti nije bilo, već se to čekalo i koristilo kao moguća tačka za eventualne intervencije na onim mestima gde bi bili organizovano glasanje. U svakom slučaju, to je tema o kojoj se mora voditi računa i međunarodna zajednica, pre svega, mora da obezbedi uslove da Srbi glasaju na sledećim izborima. To je principijelno pitanje i od toga Srbija nikad neće odustati,“ rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše to što su se u nekoliko velikih gradova, poput Beograda, Novog Sada, Niša i drugih, građani većinom izjasnili za NE na referendumsko pitanje, Dačić je rekao da je referendum državno a ne stranačko pitanje.

“Što se samog referenduma tiče, teško je sada analizirati zašto je neko glasao ovako ili onako u svakoj sredini. Globalno, uvek sam govorio da je to jedno univerzalno pitanje koje je važno za sve građane Srbije i da nije stranačko pitanje. Naročito što su poslednjih desetak godina svi govorili o tome, a ovo je prva vlast koja je samu sebe razvlastila, odnosno parlament više neće birati sudije i tužioce. Zato je i bilo nelogično da se politički zloupotrebljava pitanje referenduma i da se to pretvori u odnos da li neko za vlast ili protiv vlasti. Naročito što nije bilo nikakvih drugih promena, niti promena preambule, niti bilo čege drugoga što bi npr. dovelo u pitanje status Kosova i Metohije… Imajući u vidu da pitanje pravosuđa nije tema od vrhunskog interesovanja građana, bilo je teško i očekivati učešće značajno većeg broj građana i mi smo odzivom zadovoljni”, rekao je Dačić.



I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u Leskovcu: SPS će podržati Vučića na predsedničkim izborima

Izvor: Danas, 22.Jan.2022

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je danas da će ta stranka podržati Aleksandra Vučića kao zajedničkog predsedničkog kandidata na predstojećim izborima.

Nastavak na Danas...

Dačić: Pohapsiti sve koji su pripremali atentat na Vučića

Izvor: Danas, 22.Jan.2022

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da državni organi moraju da uhapse sve one koji ugrožavaju ustavni poredak Srbije, koji su pripremali atentat i prisluškivali predsednika Aleksandra Vučića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.