ZAJEČARU OD JAPANA NA DAR KONZERVATORSKA RADIONICA

Izvor: Kurir, 26.Jul.2010, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAJEČARU OD JAPANA NA DAR KONZERVATORSKA RADIONICA

ZAJEČAR - Narodni muzej u Zaječaru bogatiji je za modernu konzervatorsku radionicu. Ona je dar vlade Japana koja je, u okviru programa "Bespovratna pomoć u oblasti kulture", u njeno opremanje uložila više od 36.000 evra.

Konzervatorsku radionicu otvorio je ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki, istakavši da donacija ima za cilj približavanje naroda Japana i Srbije i da se nada da će oprema, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je japanska i srpska, pomoći muzeju u Zaječaru da adekvatno čuva vredne predmete i eksponate.

Direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević izjavio je da su na ovo čekali pola veka i da su do sada vredne predmete iz muzejske kolekcije, među kojima većinu čine kulturna dobra iz nalazišta Feliks Romulijana, morali da konzerviraju u muzejima u Beogradu, Nišu i drugim gradovima.

U Narodnom muzeju u Zaječaru otvorena je i izložba "Japanske grafike - Slike efemernog sveta", iz kolekcije Ninka Radosavljevića iz Valjeva, strastvenog kolekcionara ove vrste umetnosti i japanofila, koji je ovu vrednu umetničku kolekciju sakupljao više od deset godina. Prikazane su 32 grafike, među kojima i dela vrhunskih japanskih umetnika 19. veka - Utamaroa, Kunisade, Jošitakija, Hirošigea i drugih. Zaječarci će moći da je razgledaju do 26. avgusta, a posle će je videti i Kragujevčani i Beograđani.

Japan je od 2000. godine do danas poklonio Srbiji oko 208 miliona evra. Na humanitarnu, razvojnu i tehničku pomoć odnosi se 124 miliona evra, dok je 84 miliona evra, u stvari, otpis duga Srbije Japanu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.