
Izvor: eKlinika.rs, 24.Jan.2023, 12:01
Vrganji: idealna namirnica za skidanje kilograma, aterosklerozu i visok krvni pritisak
Vrganji su se kao hrana ali i kao lek koristili još od starog Vavilona i Egipta, a našli su primenu i u Kini i Japanu. Zbog obilja korisnih svojstava nazivani su i „hrana za bogove“ ili „carska hrana“.
Zašto vrganji nisu za početnike u branju i pripremi
Postoji više vrsta vrganja. Ono što je važno znati jeste da nisu svi jestivi i da se ne preporučuje da ih beru ili pripremaju početnici. Vrganji koji nisu za jelo nisu otrovni, ali se sa pečurkama „nije igrati“. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Ova pečurka je pretežno braon boje (od svetlijih nijansi smeđe do tamno braon kolorita). Debelih su drški, koje kada presečemo imaju prijatan miris i svetlu, gotovo belu boju. Uspevaju uglavnom u šumskom okruženju, u samim šumama ili po obodima, na livadama i prostorima koji su blizu šuma. Kada se beru vrganji, trebalo bi izbegavati one sa svetlom bojom kapice i pore ili dršku crvene boje. Postoji više vrsta vrganja, a ukusni su i hranljivi i sirovi i sušeni.
Zanimljivo je da vrganji, za razliku od nekih drugih pečurki, ne uspevaju u veštačkom uzgoju već samo u prirodnom okruženju (staništu). Ima još zanimljivosti vezanih za ove veoma hranljive pečurke. Mlade vrganje treba brati kada izbiju iz zemlje. Tada su u punoj snazi i kvalitetu. Ako se uberu čak i dan kasnije, moguće je da su već stali sa rastom. U našem narodu se veruje da vrgani najbolje rastu kada pada kiša uz jaku grmljavinu, a jedno verovanje je ipak mit, kažu stručnjaci: da vrganji prestaju da rastu kada ih čovek ugleda.
Šta sadrže vrganji od vitamina, minerala i korisnih sastojaka
Vrganji uopšte ne sadrže masnoće, a obiluju vodom. Imaju veoma malo kalorija, ali su i pored toga prepuni hranljivih materija (proteina, dijetalnih vlakana). Sadrži znatne količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, kao i mineralnih materija (kalijum, gvožđe, cink, kalcijum). Imaju visoku energetsku vrednost, a to ih uz malo kalorija čini idealnom namirnicom za redukcione režime ishrane u gubljenju kilograma.
Odlikuje ih jako antioksidativno dejstvo, prvenstveno zbog toga što sadrže 8 esencijalnih aminokiselina, među kojima su i limunska, oksalna, jabučna, sukcinska, fumarna. Zatim, sadrže važna fenolna jedinjenja i alkaloide. Najviše antioksidanata je u njihovim „šeširima“. Antioksidant ergotionein, koga takođe ima u vrganjima, ima izuzetno jaka antikancerogena svojstva. Supstanca lecitin, koja se nalazi u vrganjima, testira se u primeni proizvodnje antivirusnih lekova.
Vrganji su odlični za kardiovaskularni sistem ali i druge probleme
Ove pečurke ne sadrže masnoće i holesterol, pa se preporučuju osobama sa kardiovaskularnim prblemima ili povišenim vrednostima masnoća u krvi. Posebno su korisni onima sa visokim krvnim pritiskom i aterosklerozom. Ekstrakti vrganja koriste se u tradicionalnoj medicini za lečenje bolova u kostima i mišićima, kao i grčeva u nogama.
Studije su dokazale da gotovo sve pečurke imaju antibiotska i imunostimulativna svojstva. Mogu da pomognu u snižavanju holesterola, regulaciji krvnog pritiska i cirkulacije, šećera u krvi, probave. Poboljšavaju rad disajnih organa, deluju antireumatski i antialergijski, usporavaju starenje jer imaju dosta antioksidanata. Takođe su efikasne i kao afrodizijak, jer prirodno pokreću prirodnu energiju. Pojedina istraživanja su pokazala da vrganj i druge gljive mogu da zaustave razvoj tumora i uništavaju maligne ćelije. Dragocena su pomoć u oporavku posle hirurških intervencija, kao i podnošenju negativnih efekata hemoterapije. Vrganj sadrži lecitin, sa jakim antivirusna svojstva koja se istražuju u medicinske svrhe za dobijanje antivirusnih lekova.
Kako pripremiti vrganje
Gurmani, ali i kuvari koji poznaju spremanje vrganja, kažu da je njihov veliki kvalitet i to što u pripremanju ne može da se „promaši“. Vrganji su toliko izdašni i ukusni, da je ponekad dovoljno samo ih dobro oprati, tanko iseći, preliti sirćetom, maslinovim uljem i začinima po ukusu. Ovako pripremljene ih možete na kratko staviti u rernu jer pečurkama nije potrebna duga termička obrada.
Važno je pripremiti ih što svežije, a nemojte čekati duže od jednog dana od kada su ubrani, niti ih držati u frižideru.
Članak Vrganji: idealna namirnica za skidanje kilograma, aterosklerozu i visok krvni pritisak se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Japan