VIDEO: Prvo skladište na svetu u kojem rade samo roboti

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Prvo skladište na svetu u kojem rade samo roboti

"Mujin", startup pokrenut na Univerzitetu u Tokiju, razvio je robote koji mogu da nadgledajui i potpuno automatizuju skladišta.

Među prvima ih je kupila kompanija za e-trgovinu JD.com (Jingdong), koja je pomoću njih stvorila prvo potpuno automatizovano skladište u Kini. Kompanija robote u skladištu koristi već duže vreme, međutim sada više ne moraju da ih nadziru ljudi, već Mujinovi roboti.

Sada zato mogu da govore o potpunoj automatizaciji skladišta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />JD.com je na potpunoj automatizaciji skladišta u Šangaju počeo da radi polovinom godine. Na 40.000 kvadratnih metara skladište je opremio s 20 industrijskih robota koji mogu da podižu, prenose i spakuju pakete. Roboti takođe voze zapakovanu robu do brodova ili kamiona za utovar. U poslu im pomažu sistemi kamera i Mujinovi roboti nadzornici.

Iako su i druge velike kompanije investirale u automatizaciju skladišta, poput Amazona koji je još 2012. godine u robote uložio 775 miliona dolara, JD.com je za sada jedini potpuno automatizovan. Umesto uobičajenih 400 do 500 radnika potrebnih za rad u skladištu spomenute veličine, njihov posao obavlja dvadesetak robota.

Skladištu su ipak potrebni ljudi, i to samo njih pet, ali ne za prenošenje robe ili nadzor robota, nego samo za servisiranje mašina.

Suosnivač Mujina je Rosen Diankov, poreklom iz Bugarske, koji se kao desetogodišnjak odselio u SAD gde je studirao robotiku. Japan je bio najbolje mesto za podsticanje razvoja robotike i razvijanje firme kao što je Mujin, budući da se ta zemlja suočava s ubrzanim gubitkom radne snage, zbog sve manje rođenih. Japan zbog automatizacije i robotizacije dnevno gubi čak 2.125 radnih mesta.

Međutim, Diankov veruje kako roboti "neće preuzeti radna mesta ljudima" i ostaviti ih bez posla. Naprotiv, za CNBC tvrdi da se to neće dogoditi.

"Uvođenjem robota stvoriće se više radnih mesta, što nam je pokazala istorija. To su pokazale kompanije koje su uvele automatizaciju, kao što je Toyota - trenutno najveći proizvođač automobila na svetu", naveo je Diankov.

Za CNBC je izjavio kako je Mujin verovatno jedina kompanija koja se bavi razvojem robotike, a da pritom trenutno ne posluje s gubicima. Njen jedinstveni pristup programiranju robota nadzornika omogućio joj je probijanje na japanskom tržištu robota vrednom oko 1,4 milijarde dolara.

Sledeći plan japanskog startup-a je da krene na tržište Sjedinjenih Američkih Država, kako bi Mujinovi roboti pomogli u automatizaciji skladišta kompanija u toj državi.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.