VIDEO: Ostrvo nestalo u Japanu, skoro niko nije primetio

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Ostrvo nestalo u Japanu, skoro niko nije primetio

Japanska obalska straža najavila je potragu za ostrvcetom koje je nestalo, a koje se nalazilo na severu zemlje, javlja CNN.

Pisac Hiroši Šimizu, autor slikovnice o skrivenim ostrvima, otputovao je u to područje u potrazi za nadahnućem. Međutim, primetio je kako ostrva više nema. Stariji lokalni stanovnici potvrdili su mu kako je pre u blizini postojalo malecno ostrvo, ali da već neko vreme niko ne može da ga opazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ni sa kopna niti sa obližnjih brodova.

S druge strane, neki ribari su mu rekli kako Esanbehanakitakojima ume da se pojavi na njihovim navigacionim sistemima.

Vlasti su zabrinute jer se ostrvce koristilo za obeležavanje granice japanskih teritorijalnih voda na graničnom području s Rusijom.

"Postoji mogućnost da je ostrvo nestalo jer su ga 'izjeli' vetar i sneg", rekao je predstavnik obalske straže Tomo Fudži.

Velik broj tih ostrvaca, Rusima poznatih kao Kurilska ostrva, preuzele su sovjetske snage nakon završetka Drugog svetskog rata. Posle raspada Sovjetskog Saveza, ostrva su pripojena Rusiji, ali su i dalje ostali sporno područje i Japan i dan danas zahteva da mu budu vraćena.

Godine 2014. japanska vlada službeno je označila 158 nenaseljenih ostrva kao granicu svoje teritorije.

No, sada im nedostaje jedno od njih.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.