VANZEMALJSKI ŽIVOT STIGAO NA ZEMLJU? Japanska kapsula sletela sa nepoznatim uzorcima sa asteroida! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2020, 00:20

VANZEMALJSKI ŽIVOT STIGAO NA ZEMLJU? Japanska kapsula sletela sa nepoznatim uzorcima sa asteroida! (VIDEO)

Japanska kapsula je donela sa sobom uzorke sakupljene na asteroidu

Nakon puta dugog više od pet milijardi kilometara, japanska kapsula koja se odvojila od svemirske sonde Hajabusa 2 u noći na nedelju na Zemlju je donela dragocene uzorke skupljene na asteroidu.

Japanska svemirska agencija Jaksa objavila je da je u noći na nedelju po lokalnom vremenu primila radijske signale iz male kapsule koja je prizemljila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Australiju.

Kapsula sadrži sakupljeni materijal koji je star 4,6 milijardi godina, odnosno iz najranijeg doba solarnog sistema, rekao je menadžer misije Makoto Jošikava iz agencije Jaksa.

Sonda Hajabusa 2, veličine frižidera, lansirana je u decembru 2014. godine.

Kapsula sa uzorcima ušla je u Zemljinu atmosferu nešto pre 2,30 u nedelju ujutro po japanskom vremenu i napravila vatrenu kuglu sličnu zvezdi padalici-

- Konačno se vratila nakon šest godina - rekao je komentator japanske svemirske agencije (Jaksa).

Kapsula je sletela u pustinju na jugu Australije gde će je na području od oko 100 kvadratnih kilometara pronaći pomoću signala koje šalje.

Japan’s space agency said signals show a capsule released by the country’s Hayabusa2 spacecraft has landed on a targeted area in southern Australia. https://t.co/7OrV4O9GlT

— The Associated Press (@AP) December 5, 2020

Sletanje kapsule označava kraj misije započete u  decembru 2014. lansiranjem Hajabuse 2 iz Japana.

Ta će se sonda sada preusmeriti prema drugom asteroidu u blizini Zemlje na koji bi trebala stići za oko 10 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.