Usporen privredni rast u Japanu

Izvor: B92, 08.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usporen privredni rast u Japanu

Tokio -- Privredni rast u Japanu je usporen zbog visokih cena nafte, građevinskog materijala i pada investicija u stambenoj gradnji.

Japanska bazna inflacija je uvećana u januaru za 0,8 odsto

Martovski izveštaj o kretanima u japanskoj ekonomiji, koji su sačinili eksperti Banke Japana (BOJ), manje je optimističan nego februarski jer bančini stručnjaci ocenjuju da će proizvodnja u martu "biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje-više stagnantna".

Japanska centralna banka u najnovijoj analizi stanja domaće privrede navodi da korporacijski profiti "ostaju i dalje visoki, mada njihov nivo opada".

Kad je reč o investicijama u stambenu gradnju, koje su oštro smanjene od kada su lane u toj privrednoj delatnosti počeli da se primenjuju stroži propisi, BOJ navodi da su na tom sektoru sada uočljivi "signali oporavka".

Prošlog meseca BOJ je u analizi kretanja domaće ekonomije ukazao da su investicije u stambeni sektor "bitno smanjene". Stručnjaci banke su procenili da su izgledi za dalji privredni rast umereni i da će period usporavanja potrajati još neko vreme.

Japanska bazna inflacija, koja ne obuhvata cene nafte i hrane, uvećana je u januaru za 0,8 odsto, računato prema godišnjem nivou i to je bio četvrti uzastopni mesec u kome je beležen rast tog pokazatelja.

BOJ očekuje da se narednih meseci nastavi tendencija poskupljenja osnovnih prehrambenih proizvoda i najvažnijih energenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.